Zadnjih dana svi roditelji pričaju o nedavno pokrenutom Virtuoz Centru vrlina. Virtuoz nudi jedinstveni program razvoja vrlina za djecu. Ovo je prvi sustavni program te vrste u Hrvatskoj i to ga čini zanimljivim roditeljima.

Povodom pokretanja Virtuoz Centra, razgovarali smo s Barbarom Ljubas, koordinatoricom i voditeljicom radionica.

Od kuda ideja za ovakav projekt?

Nas nekolicina roditelja, psihologa i pedagoga shvatili smo da se djeca danas susreću s neviđenim izazovima. Primjerice, u Hrvatskoj više od 44.000 adolescenata (11,5%) ima probleme s mentalnim zdravljem. Roditelji često nemaju znanja i mogućnosti da pomognu djeci odgovoriti na nove izazove.

Nažalost, u školi djeca imaju mnogo prilika za stjecanje informacija, ali često ne razvijaju vrline koje su preduvjet za uspješan odgovor na sve što život nosi.

Shvatili smo da djeci više nego ikad treba kvalitetna prilika za izgradnju iznimnog karaktera. Karakter kojeg krase vrline dugoročni je preduvjet uspješnog odgovora na životne izazove.

Što Virtuoz nudi?

Virtuoz nudi pedagoški, znanstveno i vrijednosno utemeljen program, kojeg su pažljivo razvijali stručnjaci za rad s djecom. Namijenjen je djeci od 4 do 12 godina.

Kroz 38 radionica djeca razvijaju preko 30 različitih vrlina koje im pomažu uspješno odgovoriti na životne izazove. Sav sadržaj prilagođen je uzrastu djece i svaka vrlina relevantna je upravo za taj određeni uzrast koji ju uči. Primjerice, najmlađa grupa usvajat će osnovne vrline kao što su zdrave navike, znatiželja ili dijeljenje, dok će najstariji izgrađivati ustrajnost, empatiju i kritičko mišljenje.

Važno je naglasiti da svakom djetetu pristupamo individualno. S roditeljima prvo obavimo razgovor da vidimo na kojim vrlinama dijete treba najviše raditi. Nakon toga zajednički možemo pratiti napredak.

Tko stoji iza Virtuoza?

Naš tim čini troje stručnjaka: socijalna pedagoginja, filozof i psihologinja. Spajamo znanja iz razvojne psihologije, filozofije vrlina i najsuvremenije pedagoške metode kako bismo djeci omogućili najbolju priliku za rast i učenje.

U Virtuozu vjerujemo da svako dijete ima potencijal za izvrsnost. Naša je misija pomoći da se taj potencijal ostvari, kroz izgradnju karaktera i razvoj vrlina. Više o našem timu možete saznati ovdje.

S lijeva na desno: Voditelj programa Hrvoje Vargić, mag.oec., mag.phil., Koordinatorica Barbara Ljubas, mag.paed.soc., Psihologinja Ivana Vid Vargić, mag.psych.

Gdje se program odvija?

Trenutno se program odvija u Zagrebu, a u budućnosti planiramo širenje i na druge gradove.

Prijave su otvorene za radionice koje počinju 11. siječnja 2023., u Osnovnoj školi Kajzerica. Radionice se odvijaju srijedom popodne, od 16:30 do 19:30h. Točan termin radionice ovisi o uzrastu djeteta.

Djeca su podijeljena u 3 dobne skupine:

  1. Vrtuljak vrlina – najmlađa skupina, za djecu od 4 do 6 godina
  2. Vlak vrlina – srednja skupina, za djecu od 7 do 9 godina
  3. Vatromet vrlina – najstarija skupina, za djecu od 10 do 12 godina

Redovna cijena je 300 kn mjesečno, a trenutno je u tijeku veliki Božićni popust za sve koji se prijave do 25.12.

Gdje se mogu javiti zainteresirani roditelji?

Svi zainteresirani mogu nas kontaktirati na broj +385 95 5791 840 ili na mail adresu ured@virtuoz.hr.

Na našim društvenim mrežama Facebooku i Instagramu svakodnevno objavljujemo edukativne materijale i odgovore na odgojne izazove.

Više informacija o programu i upisima može se pronaći i na našoj web stranici.