Milovan

Za Crkvu je svaka turistička sezona “nova šansa i izazov“, i to u dvostrukom smislu. Ponajprije, kao pomoć domaćim vjernicima koji su u ulozi gostoprimaca i danonoćno su zauzeti poslom te su u opasnosti da tijekom ljetnih mjeseci isključe iz svog života obitelj, molitvu, nedjelju, a možda i savjest… S druge strane naša si Crkva uvijek iznova želi posvijestiti kako joj upravo turizam, kao veliki ‘areopag’, pruža mogućnost naviještanja poruke evanđelja”, kaže se u poruci predsjednika Odbora HBK za pastoral turizma porečkog i pulskog biskupa Ivana Milovana, upućenoj za Nedjelju turizma, koja se slavi na 6. vazmenu nedjelju, 13. svibnja.

Dokument Svete Stolice uz posljednji Svjetski dan turizma, pod naslovom “Turizam i približavanje kultura”, tako potiče pastoralne inicijative u turizmu kako bi se gostima ujedno iznosilo i izvorno vjersko značenje spomenika kulture. S toga motrišta valja poduzeti svaku pastoralnu inicijativu koja će pridonijeti duhovnom uzdizanju gostiju i domaćina. Biskup zato potiče na tiskanje publikacija, na izradu web stranica o sakralnoj baštini ili na osnivanje organizacije katoličkih vodiča, a sve s ciljem da se poruka evanđelja učini dostupnom što većem broju posjetitelja.

Na kraju poruke biskup Milovan poziva pastoralno osoblje “da ljeti budu tu, u župi”, potiče svećenike da i sami vode posjetitelje kroz crkvu te da se kratkim pozdravima, molitvama i čitanjima na više jezika pokažu dobrim domaćinima te graditeljima solidarnosti i zajedništvu među ljudima i narodima. (rv/bitno.net)