tradfest kardinal Burke dolazi u Hrvatsku, tradfest zagreb

Tradicija, obitelj, katoličanstvo tri su vrijednosti koje su danas pod žestokim napadima na Zapadu, najčešće s lijeve strane političkog spektra. Zadnjih godina, osobito na prostoru Srednje Europe, te su vrijednosti pak dobile glasne zagovornike među mlađim, obrazovanim generacijama.

TradFest, novi hrvatski “festival tradicije i konzervativnih ideja”, koji želi slaviti upravo gore spomenute vrijednosti, pravi je primjer nastavka “konzervativne revolucije” koja zadnjih godina sve jače trese hrvatskom, ali i europskom, kulturnom i političkom scenom, okupljajući upravo mlađu generaciju hrvatskih intelektualaca.

“Tradfest je festival tradicije i konzervativnih ideja nasuprot tzv. ‘naprednih’ i militantno-sekularnih ideja i politika koji su na nasilan i revolucionarni način pokušali zatomiti, kao što i danas nastoje uništiti, izvorne tradicionalne, konzervativne i kršćanske temelje kulture u Hrvatskoj, Europi i Zapadnom svijetu”, piše na službenoj stranici susreta koji okuplja brojna lica domaće i strane konzervativne scene, a sve u organizaciji Zaklade Vigilare.

“Vigilare pokreće TradFest jer smatramo kako su ove vrijednosti izrazito važne za Hrvatsku i Europu te ih želimo promovirati. Radi se o jednoj mreži mislioca i aktivista iz Hrvatske i svijeta koja se nalazi, razgovara i sluša”, izjavio je u razgovoru za naš portal Vice Batarelo, predsjednik Zaklade.

Kardinal Burke prvi put u Hrvatskoj

Organizatori su posebno ponosni na popis govornika na kojem se, uz neka stara domaća i strana lica, nalazi i jedan od najpoznatijih “konzervativnih” kardinala, Raymond Leo Burke, kao i John-Henry Westen, osnivač te glavni urednik portala LifeSiteNews – dobro upućeni tvrde kako se radi o poluslužbenom glasilu “desnog krila” Katoličke Crkve.

“Govornici su zanimljivi, ali je i svaki panel. Okupili smo jednu široku frontu konzervativnih, obiteljskih i pro-life udruga – od COK-a do U ime obitelji – što smatram vrlo važnim”, poručio je Batarelo, naglasivši:

“Mi se ne sramimo biti tradicionalni, biti katolici, to je nešto normalno i mainstream. Hrvatska bi bila puno siromašnija bez tih vrednota.”

Festival, koji će se odvijati u Hotelu Dubrovnik, od 24. do 27. listopada, otvorit će upravo kardinal Burke, koji je doveden uz pomoć Roberta Dumančića, urednika portala Quo Vadis Croatia. Kardinal će održati predavanje naslovljeno “Evanđelje života i nova evangelizacija”.

Ostali dani bit će rezervirani za teme obitelji, sekularizma i rodne ideologije, dok će posljedni dan, četvrtak, posebno biti posvećen blaženom kardinalu Alojziju Stepincu.

TradFest – novi Kulfest?

TradFest svojevrsni je nastavak popularnog Kulfesta, koji je prvi put u Hrvatskoj na jednom mjestu okupio konzervativne mislioce.

Ipak, Batarelo ne smatra kako ovime Kulfest prestaje postojati, dapače, čini se kako će Hrvatska u skoro vrijeme imati više od jednog konzervativnog festivala.

“Još uvijek postoji mogućnost da će se organizirati i Kulfest, zašto ne bismo imali više takvih okupljanja?” ustvrdio je predsjednik udruge Vigilare, koja od sada ima dva krila, udrugu i Zakladu. I dok će udruga Vigilare i dalje nastaviti sa svojim aktivnosti na polju civilnog društva, Zaklada će se specifično baviti pitanjima katoličanstva i tradicije.

‘Na ramenima divova’

Organizatori festivala ističu kako im je jedan od glavnih ciljeva vratiti ponos hrvatskom narodu zbog onoga što on jest i na čemu je izgrađen, što se vidi i u zanimljivom sloganu: “Na ramenima divova”.

“Time želimo istaknuti kako je Hrvatska postojala i prije komunizma. Imamo velike ljude i bogatu kulturu koji su nosili hrvatsku i katoličku tradiciju. Cilj nam je da se naša zemlja oporavi od katastrofe komunizma i militantnog sekularizma koji ovom narodu želi nametnuti neki kompleks manje vrijednosti.”

“E, pa mi se ne ispričavamo, ponosni smo na našu tradiciju i vrijednosti”, zaključio je Batarelo.

Tino Krvavica | Bitno.net