BiH Foto: IKA
Ovogodišnja, šesta korizmena akcija Hrvatskog Caritasa „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH” predstavljena je na konferenciji za novinare u četvrtak, 1. ožujka u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Akcija će se pod sloganom „Doista, gdje vam je blago, ondje će vam i srce biti” održati od 5. do 11. ožujka.

O nastanku akcije i zašto ju je pokrenula Hrvatska biskupska konferencija govorio je predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak. Podsjetio je kako prve godine nije bio tjedan, već samo jedna nedjelja kada su se prikupljala materijalna sredstva kao pomoć Crkvi i ljudima u BiH. Kasnije se akcija širila, i to ne samo na više dana, već i sadržajno. „Ona više nije samo prikupljanje materijalnih sredstva, već uistinu tjedan solidarnosti, tjedan kada nastojimo animirati, potaknuti u Hrvatskoj da mislimo na sunarodnjake. Postala je i tjedan molitve”, rekao je biskup Mrzljak te istaknuo kako solidarnost nije samo u materijalnim stvarima, nego je ona i u blizini.

Govoreći o značenju Tjedna, predsjednik BK BiH i Caritasa BK BiH banjolučki biskup Franjo Komarica istaknuo je kako je to svojevrstan znak vjerodostojnosti katolika Hrvata iz Hrvatske prema svojim sunarodnjacima, ali i prema katolicima u susjednoj zemlji BiH koji su doživjeli kataklizmu u nedavnom ratu i poraću. „Nažalost velika nepravda koja je učinjena Hrvatima katolicima u temeljitom iskorjenjivanju njihove nazočnosti na njihovim stoljetnim korijenima, cementirana je u poraću, jer se nije dogodio poželjan i predviđen Daytonski sporazum, tj. povratak Hrvata za razliku od druga dva naroda koji su se daleko više mogli vratiti. Za to je manjkala politička volja, ali i pravna regulativa i materijalna pomoć. Mi koji smo tamo bili cijelo vrijeme rata i nakon rata, željeli smo djelovati u duhu Evanđelja preko naših biskupijskih Caritasa prema ostacima katolika, ali smo željeli u duhu evanđelja djelovati i prema našim susjedima koji su također kucali na naša vrata, tražili lijepu riječ, konkretnu materijalnu pomoć bilo u obliku kruha, ruha, mlijeka ili lijeka. Zato je ova akcija solidarnosti još dragocjenija. To je odlučnost Katoličke crkve u Hrvatskoj da pokrene i državu za određenu potrebnu solidarnost prema onima kojima nedostaje ne samo materijalnoga, nego i onoga na što imaju prema Božjem i međunarodnom pravu, a to je pravo na ljudska i građanska prava i slobode u kojima je život dostojan čovjeka u svojem rodnom mjestu. Stoga je ovaj Tjedan solidarnosti svojevrstan izazov cjelokupnoj javnosti u hrvatskoj da se deklarira na čijoj je strani: obespravljenog čovjeka ili šuteći na strani onih koji su uzeli u ruke zakon jačega i tako odlučuju”, upozorio je biskup Komarica te istaknuo kako se time daje jasan znak ne samo prema Hrvatima u BiH, nego i prema međunarodnoj zajednici.

Zahvaljujući na potpori kroz preko ove akcije, biskup Komarica istaknuo je kako se preko Caritasa u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru ne samo moglo održavati, već i razviti mnogo inicijativa za siromašne, beskućnike, starije, djecu. Tako su odrađeni i neki poslovi koje nažalost država ne radi, poput obnove kuća. Za primjer je istaknuo kako je Caritas u Banjoj Luci obnovio više od 2.500 kuća. Radilo se i na otvaranju radnih mjesta te potpori u obliku malih beskamatnih kredita s kojima se pokreće obiteljska privreda.
Govoreći pak o ovoj godini, istaknuo je kako je ona proglašena Godinom starih i nemoćnih, stoga će sredstva prikupljena u akciji biti usmjerena u provedbu projekata usko vezanih uz to područje.

O strukturi ovogodišnjeg Tjedna govorio je v. d. ravnatelja Hrvatskog Caritasa vlč. Fabijan Svalina.
Istaknuo je kako je u svrhu duhovne potpore pripremljeno više novih materijala. Osim Križnog puta, pripremljen je prigodni tekst za euharistijsko klanjanje i molitve vjernika, a u suradnji s Nacionalnim katehetskim uredom kateheze za osnovne i srednje škole. One su poslane na adresate diljem Hrvatske uz suglasnost Agencije za odgoj i obrazovanje.
Vezano uz materijalnu pomoć, istaknuo je kako je u proteklih pet godina prikupljeno oko 15 milijuna kuna od kojih je 2/3 prikupljeno od vjernika i drugih pravnih subjekata, a ostalo od donacija države i drugih donatora. Od tog iznosa pomognuto je oko 180 različitih projekata s različitih područja (obrazovanje, socijalna skrb, razvijanje malog poduzetništva, projekti za najugroženije unutar mreže Caritas BiH, pomoć za javne kuhinje kroz koje se izravno pomaže oko 35.000 korisnika).

Doprinos u vidu prikupljanja materijalnih sredstava vjernici mogu dati na više načina, i to redovitim prilogom za vrijeme sudjelovanjem na misnim slavljima, potom putem donacijskog telefona 060 9010 (cijena poziva 6,25 kn), uplatama na račun Hrvatskog Caritasa 2340009-1100080340, poziv na br. 101 s naznakom za „Tjedan solidarnosti”, uplatom novčanog dara na župi, uplatom na devizni račun kod PBZ 70300-359378, IBAN:HR05 2340 0091 1000 8034 0, SWIFT/BIC code: PBZGHR2x ili pak online donacijom na www.caritas.hr.

Vlč. Svalina istaknuo je kako je Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije organizirao molitveni hod u određenim župama grada Zagreba, a hod će se prema mogućnostima organizirati i u drugim biskupijama.

Tjedan će završiti misnim slavljem u Varaždinskoj biskupiji kojeg će predvoditi biskupi Komarica i Mrzljak u nedjelju, 11. ožujka. U toj prigodi će biti proslavljeno i 90 godina djelovanja HKD Napredak u Varaždinu i okolici.

Svi materijali pripremljeni u povodu Tjedna solidarnosti dostupni su i u elektroničkom obliku na www.caritas.hr.(ika/bitno.net)