Svjetski molitveni dan u Osijeku

Ovogodišnji dobrovoljni prilog namijenjen je sigurnoj kući u Maleziji

Osijek

Uz molitveno geslo „Uspostavite pravednost – Malezija 2012.” tradicionalno prvoga petka u ožujku održan je u Osijeku 15. svjetski molitveni dan kojim su se kršćanke, prvi puta u evangeličkoj crkvi, pridružile ženama iz 170 zemalja u svijetu. Istu večer, 2. ožujka, susreti su nastavljeni u grkokatoličkoj crkvi Krista kralja u Vukovaru, župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru i u katoličkoj crkvi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu.

Moleći molitvu, koju su ove godine osmislile žene iz Malezije u jugoistočnoj Aziji, Osječanke, njihovi muževi i prijatelji Svjetskog molitvenog dana okupili su se na večernjem ekumenskom susretu uz molitvu u svečanoj liturgiji. Ekumenski susret u Osijeku priredile su i održale predstavnice Katoličke crkve, Baptističke crkve, Pravoslavne crkve, Reformirane kršćanske kalvinske crkve te Evangeličke crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući je ovogodišnja molitvena tema vezana uz Maleziju čiji je nacionalni odbor pripremio materijale o životu u Maleziji, susret je protekao naizmjence s upoznavanjem teškoga života malobrojnih kršćana u pretežito islamskoj Maleziji i molitvi za pravednost, dostojanstven život žena, djece, seljaka i imigranata uz geslo „Uspostavite pravednost” sa slikovnim uprizorenjem naslovne slike koju daruju Malezijke nadahnute prorokom Mihejem koji poručuje: „Objavljeno ti je, čovječe, što je dobro: samo pravicu činiti, milosrđe ljubiti i smjerno sa svojim Bogom hoditi”. Simbolično zajedništvo s Malezijkama Osječanke su molitveno-scenski uprizorile raznobojnim šalovima. Ovogodišnji dobrovoljni prilog sabranih u molitvi u Osijeku namijenjen je sigurnoj kući u Maleziji.(ika/bitno.net)

Objavljeno: 5. ožujka 2012.

Možda vam se svidi