Osijek

Uz molitveno geslo „Uspostavite pravednost – Malezija 2012.” tradicionalno prvoga petka u ožujku održan je u Osijeku 15. svjetski molitveni dan kojim su se kršćanke, prvi puta u evangeličkoj crkvi, pridružile ženama iz 170 zemalja u svijetu. Istu večer, 2. ožujka, susreti su nastavljeni u grkokatoličkoj crkvi Krista kralja u Vukovaru, župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru i u katoličkoj crkvi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu.

Moleći molitvu, koju su ove godine osmislile žene iz Malezije u jugoistočnoj Aziji, Osječanke, njihovi muževi i prijatelji Svjetskog molitvenog dana okupili su se na večernjem ekumenskom susretu uz molitvu u svečanoj liturgiji. Ekumenski susret u Osijeku priredile su i održale predstavnice Katoličke crkve, Baptističke crkve, Pravoslavne crkve, Reformirane kršćanske kalvinske crkve te Evangeličke crkve.

Budući je ovogodišnja molitvena tema vezana uz Maleziju čiji je nacionalni odbor pripremio materijale o životu u Maleziji, susret je protekao naizmjence s upoznavanjem teškoga života malobrojnih kršćana u pretežito islamskoj Maleziji i molitvi za pravednost, dostojanstven život žena, djece, seljaka i imigranata uz geslo „Uspostavite pravednost” sa slikovnim uprizorenjem naslovne slike koju daruju Malezijke nadahnute prorokom Mihejem koji poručuje: „Objavljeno ti je, čovječe, što je dobro: samo pravicu činiti, milosrđe ljubiti i smjerno sa svojim Bogom hoditi”. Simbolično zajedništvo s Malezijkama Osječanke su molitveno-scenski uprizorile raznobojnim šalovima. Ovogodišnji dobrovoljni prilog sabranih u molitvi u Osijeku namijenjen je sigurnoj kući u Maleziji.(ika/bitno.net)