“Povodom osme obljetnice katastrofalne nesreće poljskog predsjedničkog zrakoplova u Smolensku, u kojoj je živote izgubilo 96 ljudi, uključujući tadašnjeg poljskog predsjednika Lecha Kaczyńskog i njegovu suprugu – Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu zajedno s Predstavnicom poljske manjine Grada Zagreba ima čast pozvati na svetu misu koja će se održati u zagrebačkoj Katedrali dana 8. travnja u 11:30 sati”, priopćili su iz poljskoga veleposlanstva.

Podsjetimo, pad zrakoplova u kojem su osim predsjedničkog para bili i najistaknutiji pripadnici poljske kulturne, vojne političke elite dogodio se 10. travnja 2010. Poljski uglednici putovali su na komemoraciju žrtvama pokolja u Katinskoj šumi, koji se dogodio 1940. kada su sovjetski vojnici ubili preko 20.000 poljskih zarobljenika u par dana, među kojima je bilo i puno visokih časnika i intelektualaca. Čudna simbolika smrti poljske elite koja je poginula odlazeći na obilježavanje komemoracije pokolja nad poljskom elitom iz drugoga razdoblja – samo je pojačala osjećaj tragičnosti nakon smolenske nesreće.

Kao što je poznato, stranka kojoj je pripadao Lech Kaczyński – Pravo i pravednost (PiS) – danas ima vlast u Poljskoj, a stranku predvodi njegov brat blizanac Jarosław Kaczyński. Konzervativna stranka koja ima jak katolički predznak u dvije i pol godine mandata povukla je i poteze poput ograničavanja rada nedjeljom, davanja naknade za svako dijete, a na putu je i da zabrani eugenički pobačaj.

Poljsko veleposlanstvo poziva i na projekciju dokumentarnog filma „U ime časti“ („W imię honoru”) redateljice Anite Gargas, u kinu Tuškanac, 9. travnja u 17:30 sati. Ulaz je slobodan.

Gargas je u tom filmu zabilježila bolna iskustva tri udovice poljskih časnika koji su poginuli u nesreći u Smolensku. Okolnosti te nesreće i danas mnogi u Poljskoj smatraju sumnjivim, o čemu progovara i ovaj film.

Bitno.net