Kardinal

Svečanost dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu (doctor honoris causa) zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću održat će se u petak 18. svibnja u 11 sati u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, objavljeno je na mrežnoj stranici Sveučilišta.

Sveučilište u Zagrebu dodjeljuje počasni doktorat kardinalu Bozaniću, zagrebačkom nadbiskupu i Velikom kancelaru Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, za iznimne doprinose u izgradnji humanijeg društva, promicanju teoloških, humanističkih i društvenih znanosti, dostojanstva ljudske osobe, kulture dijaloga i u afirmaciji hrvatske vjerske i kulturne baštine u Europi i u svijetu.

Počasni doktorat kardinalu Bozaniću dodijelit će rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš na temelju izvješća Stručnog povjerenstva za dodjelu počasnog doktorata, koje je djelovalo u sustavu prof. dr. sc. Ivan Karlić i prof. dr. sc. Stjepan Baloban s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, prof. dr. sc. Stipe Botica i prof. dr. sc. Damir Boras s Filozofskog fakulteta te prof. dr. sc. Marko Petrak s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koje je prihvatio Senat u siječnju ove godine.

Svečanost dodjele počasnog doktorata započet će uvodnim govorom rektora dr. Bjeliša, nakon čega će uslijediti govor promotora prof. dr. sc. Ivana Karlića.

Nakon što rektor proglasi kardinala Josipa Bozanića počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu, kardinal Bozanić upisat će se u knjigu počasnih doktora te se obratiti uzvanicima u auli. Svečanost dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu završit će akademskom himnom Gaudeamus igitur.

Uz nazočnost dekana i prorektora te predstavnika akademske zajednice, očekuje se da će svečanoj dodjeli počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu kardinalu Bozaniću nazočiti veći broj visokih uzvanika.

U povodu dodjele počasnog doktorata, kardinal Bozanić održat će istoga dana, u petak 18. svibnja u 17 sati u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, predavanje Religija, vjerska sloboda i suvremena laičnost u oblikovanju demokratičnosti pluralnoga društva. (ika/bitno.net)