Kako je došlo do osnivanja umjetničke udruge Kolbe i koji su to duhovni poticaji koji su nadahnuli početak vašega rada?

Umjetnička udruga Kolbe osnovana je s ciljem promicanja kršćanskih vrijednosti putem umjetničkih sadržaja, konkretno mjuzikala. Duhovni poticaji koji su nas nadahnuli vezani su za život sv. Maksimilijana Kolbea po kojem je i udruga dobila ime. Franjevci konventualci sa Svetog Duha, pod čijim okriljem djelujemo, upoznali su nas s njegovim životom, radom, mučeničkom smrću, te posebno s njegovom duhovnošću.

Vaš prvi projekt jest mjuzikl o životu sv. Maksimilijana Kolbea – “Život za život”. Kršćanski mjuzikl – to je u tome trenutku bila potpuno nova forma evangelizacije u Hrvatskoj, zar ne?

Da, složili bismo se s tom konstatacijom. Konkretno, ansambl Kolbe osnovan je prilikom postavljanja mjuzikla Život za život, koji govori o životu sv. Maksimilijana Kolbea, te o osnivanju i radu Vojske Bezgrešne. Kroz rad na tom mjuziklu, članovi ansambla imali su priliku osjetiti dio njegove potpune predanosti Bezgrešnoj, te nepokolebljive upornosti. Kolbe je među prvima koristio sve nove dostupne mogućnosti, nove medije – za evangelizaciju, te poučavao kako ni jedan medij sam po sebi nije ni dobar ni loš. Kolbe je bio inspiracija da kroz jedan, u to vrijeme za članove ansambla – novi medij – mjuzikl, krenu u evangelizaciju. Nakon mnogo vremena, uloženog truda i rada mjuzikl Život za život postavljen je na kazališne daske. Danas se mjuzikl izvodi već šestu sezonu, od prve izvedbe u režiji Rikarda Simonellija, do ove sadašnje čiju režiju potpisuje Robert Bošković. Mjuzikl je, osim što je igrao “kod kuće” – u dvorani sv. Franje na Svetom Duhu, gostovao u mnogim kazalištima diljem Lijepe Naše, a premijeru nove režije doživio je u lipnju 2016. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Mjuzikl je nominiran za nagradu Hrvatskog glumišta 2016. u kategoriji najbolje režije mjuzikla.

Koji su vaši drugi projekti na kojima ste radili?

Nakon ovog mjuzikla, Umjetnička udruga Kolbe prihvatila se postavljanja mjuzikla “Uskrsli” autora Danielea Riccija i uz režiju Roberta Boškovića i Marka Cindrića. Ovaj mjuzikl je tri sezone punio gledalište GK Komedija, bio je na njihovom redovitom repertoaru i postigao je zapažen uspjeh. Svakako bih istaknuo da smo s izvedbom dijela mjuzikla, na stadionu Koševo u Sarajevu, dočekali Papu prilikom njegova dolaska u BiH.

Udruga je iznimno angažirana i u proslavi 100. obljetnice Vojske Bezgrešne. Možete li nam reći više o tome?

Za ovaj jubilej napravljena je internacionalna himna Vojske Bezgrešne, za koju su hrvatsku verziju aranžirali, snimili i objavili ansambl Kolbe i grupa Novo svitanje (koja je dio ansambla).

Uoči nacionalnog susreta članova Vojske Bezgrešne, mjuzikl Život za život bit će izveden 21. i 22. rujna 2017. u 20 sati u dvorani sv. Franje, Sveti Duh 31, Zagreb.

Na vrhuncu susreta – na svečanom Euharistijskom slavlju koje će predslaviti mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, ansambl Kolbe će ravnati glazbenim animiranjem u koje će biti uključen prigodni orkestar, grupa Novo svitanje, te osim zbora Kolbe još i zborovi iz Šibenika i Vinkovaca. Za tu prigodu, bit će angažirano 80-ak glazbenika.

Koji su planovi za buduće aktivnosti Udruge?

Nove izvedbe mjuzikla “Život za život” diljem Lijepe Naše, izvedbe mjuzikla Uskrsli, stvaranje našeg prvog autorskog mjuzikla o životu sv. Antuna, koncerti, mise, putovanja, druženja…

Bitno.net