katalog

Jedanaest dana obilježit će preko sedamdeset različitih kulturnih događanja – izložbi, tribina, koncerata, predstavljanja knjiga, projekcija filmova, a ulaz na sve sadržaje manifestacije je slobodan.

Svečano otvaranje manifestacije u Splitu uslijedit će u subotu 24. ožujka u Staroj gradskoj vijećnici s početkom u 17 sati. Svečanom otvaranju nazočit će predstavnici organizatora, Ministarstva kulture, Splitsko-makarske nadbiskupije, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, kao i predstavnici kulturnih institucija i javnih ustanova.

Po otvaranju manifestacije uslijedit će i otvaranje izložbe akademskog kipara Mile Skračića koju će otvoriti akademik Nenad Cambi. U glazbenom programu nastupit će Klapa Žrnovnica.

S početkom u 18 sati u Kinoteci Zlatna vrata započinje filmski program “Dana kršćanske kulture”, a bit će prikazani filmovi “Poljički pastir u pastvi Gradišća” te “P. Ante Gabrić”.

Planirani koncert Hrvatskog katoličkog radija neće biti održan prvoga dana manifestacije u Splitu iz pijeteta prema preminulom splitsko-makarskom nadbiskupu msgr. Anti Juriću čiji je sprovod istoga dana.

Prvi dan manifestacije u Šibeniku započet će 24. ožujka cjelodnevnim križnim putom mladih kroz crkve grada Šibenika, a polazak je iz župne crkve u Njivicama u 10 sati. Istoga će dana u 18 sati u dvorani Katoličkog školskog centra mladi zajednice Frama iz Knina izvesti dramski prikaz “Muka”.

Dubrovački “Dani kršćanske kulture” bit će otvoreni u subotu 24. ožujka u atriju palače Sponza. Manifestaciju će otvoriti dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, a po otvaranju će uslijediti i otvaranje izložbe slika akademskog slikara Josipa Botterija Dinija koju će otvoriti akademski slikar Lukša Peko.

“Dani kršćanske kulture” od ove se godine po prvi put održavaju i u Zadru, a manifestacija će biti otvorena 24. ožujka u  12 sati u Crkvi sv. Donata. Po otvaranju manifestacije uslijedit će otvaranje izložbe eminentnih hrvatskih kipara Šime Vulasa, Kuzme Kovačića, Damira Mataušića, Stjepana Gračana, Marina Marinića, Josipa Poljana, Marije Ujević i Mira Vuca na temu križa “Častimo te, Križu sveti”. Na otvaranju sudjeluju generalni vikar Zadarske nadbiskupije don Milivoj Bolobanić autorica izložbe Ksenija Abramović, kustos Umjetničkog paviljona Stanko Špoljarić, a u glazbenom programu nastupit će Crkveni pjevački zbor iz Paga.

Manifestacija je organizirana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, gradova i županija te biskupija i nadbiskupija u kojima se održava, a u suradnji s petnaestak kulturnih institucija što je omogućilo bogat i raznovrstan program te uključenje tristotinjak sudionika u održavanje ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” u Splitu, Zadru, Dubrovniku i Šibeniku. 

Ulaz na sve sadržaje je slobodan, a program je dostupan na www.danikrscanskekulture.info   

Jelena Hrgović
Tiskovni ured Dana kršćanske kulture