Zbog ozbiljnog oštećenja u potresu 29. prosinca 2020. godine, kao i u naknadnim potresima proteklih dana, odlučeno je da se zbog sigurnosti pučanstva i objekata u okolini, ali i same sisačke katedrale, u petak 8. siječnja u 8 sati ujutro započinje sa skidanjem kape i tornja katedrale. Ovaj građevinski poduhvat najavio je sisački biskup Vlado Košić u eteru HKR-a, a potvrdio je u četvrtak navečer 7. siječnja u izjavi za IKA-u glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Slavko Tucaković.

“Stojimo pred katedralom, upravo se pripremaju poslovi kako bi se skinuo toranj, odnosno kapa pa onda i toranj zvona. Između, dakle, tornja i crkve je velika pukotina i prijeti da se sruši i napravi veću štetu i zgradama okolo, ali samoj katedrali, koja već doživjela da je pao svod iznad orgulja i kora i tu napravio veliku štetu. Katedrala je neupotrebljiva. Nažalost, neupotrebljivo je i mnogo drugih crkava po biskupiji. Ja sam baš računao nakon sinoćnjeg potresa, a još sam se čuo ujutro s nekim župnicima: deset crkava je srušeno, još sedamnaest crkava je teško oštećeno, ukupno je u osamnaest crkava bilo jučer nemoguće slaviti svetu misu. Zasad, dok nemamo dozvolu, ne možemo početi obnavljati niti ulaziti u naše crkve. Osim crkava, prema mojoj spoznaji, imamo devet kapela koje su srušene ili teško oštećene i pet župnih kuća. To je dosta veliki popis, ali još nije konačan”, izjavio je u četvrtak popodne 7. siječnja za Hrvatski katolički radio (HKR) sisački biskup mons. Vlado Košić.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković četvrtak navečer 8. siječnja u izjavi za Informativnu katoličku agenciju (IKA) potvrdio je da se u petak 8. siječnja u 8 sati ujutro planira započeti rušenje tornja sisačke katedrale oštećenog u potresu.

“Nakon što tijekom ove večeri i ranog sutrašnjeg jutra napravimo potrebne predradnje, ponajprije tu mislim na sigurnosno vezanje tornja i nužnu koordinaciju svih izvođača, i ako ne bude dodatnih ozbiljnijih podrhtavanja tla, u građevinski zahvat skidanja oštećenog tornja sisačke katedrale krećemo u petak 8. siječnja točno u 8 sati ujutro”, potvrdio je za IKA-u Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), dodavši kako je, uz vatrogasce i druge građevinske stručnjake, angažirana i jedna privatna tvrtka čija dizalica će koristiti za realizaciju ovog pothvata.