Sto je DUHOS

Već šest godina postoji funkcija studentskog kapelana u Osijeku, a kao dušebrižnik za studente od samog početka djeluje p. Arkadiusz Krasicki, CSSp. Uz p. Areka okuplja se zajednica studenata  (kasnije i udruga) Duhovnost osječkih studenata – DUHOS, prepoznatljivi i kao Duhovnost osječkog Sveučilišta. Duhos je kroz godine izgradio svoju prepoznatljivost i izvan granica Sveučilišta, ali i Osijeka, zahvaljujući svom portalu www.duhos.com, uz koji se danas veže i Facebook stranica www.facebook.com/duhos.

I u ovoj ak. godini 2012./2013. p. Arek i DUHOS za studente i mlade pripremaju niz sadržaja, a fokus djelovanja stavlja se na vjeru i djela ljubavi, u skladu s crkvenom Godinom vjere.

Duhovni sadržaji koji se održavaju su redovita tjedna klanjanja za studente, koja se održavaju utorkom u Župi Sv. Ćirila i Metoda u Osijeku (Divaltova), nakon kojih budu organizirana druženja za mlade (radionice o osobnom razvoju, filmske večeri, edukacije, rasprave, svjedočanstva…). Srijedom je vjeronauk za studente, a kateheze ove ak. godine organizirale su se oslanjajući se na Katekizam Katoličke Crkve, pod zajedničkim nazivom „Credo“. Vjeronaučni susreti ugošćavaju brojne osobe iz javnog života koji svjedoče o svojoj pripadnosti Crkvi i osobnom iskustvu vjere. Također, organiziraju se i razne informativne i edukativne tribine za studente i ostale djelatnike Sveučilišta o aktualnim temama, vezanim uz vjeru, nauk Crkve i suvremena društvena zbivanja. Ovi susreti poprimit će poseban oblik u nadolazećem korizmenom vremenu, kada će se održavati korizmeni seminari duhovne obnove, zajednički nazvani „Duh i tijelo“.

Duhos također ima i aktivnu molitvenu zajednicu Svete Obitelji koja ima redovita tjedna molitvena okupljanja, ali i surađuje s drugim zajednicama, organizirajući i animirajući brojne duhovne obnove i seminare.

Drugo područje gdje se daje naglasak djelovanja su djela ljubavi tj. vjera na djelu, kroz humanitarne aktivnosti i poticanje volonterskog rada. Volontira se u obiteljima s djecom s posebnim potrebama, te prikupljanjem materijalne pomoći za obitelji i studente u potrebi kroz česte mjesečne i periodične humanitarne akcije.

DUHOS je više puta organizirao i doček Nove godine s Isusom, a na dočeku 2013. u molitvi i slavlju se okupilo više stotina mladih pod geslom „Evo, činim sve novo“ (Otk 21,5). U tijeku je natječaj za jedinstvenu „Nagradu studentskog kapelana za humanitarno i etično ponašanje“, koja se prvi puta dodijelila prošle godine, a kojoj je cilj promicati i nagraditi nesebično zalaganje pojedinaca i udruga s područja osječkog Sveučilišta koji pomažu drugima u potrebi i svojim se volontiranjem i humanitarnim zauzimaju za boljitak zajednice.

U ovoj ak. godini, a prateći Godinu vjere, DUHOS-ovci se žele okušati u uličnoj evangelizaciji, širenju vjere vlastitim svjedočanstvima, evangelizaciji putem društvenih mreža, te educiranjem za angažman u široj društvenoj zajednici. Uz to, i ove ak. godine studentski kapelan će zajedno sa svojim gostima predavačima o aktualnim zanimljivim temama za mlade predavati i po fakultetima Sveučilišta.

Studenti se međusobno podučavaju angažirajući se oko portala www.duhos.com, što uključuje novinarski i literarni rad, ili doprinos fotografijom i vlastitim uredničkim i informatičkim sposobnostima. Uredništvo u mrežu suradnika okuplja studente osječkog sveučilišta, kojima svojim tekstovima doprinose i studentski kapelan te nekolicina profesora u svojoj kolumni i duhovnim razmatranjima. Mladi se okupljaju i na raznim druženjima, glazbenim radionicama (slavljenički tim), te putuju zajednički na hodočašća u zemlji i inozemstvu. Na raspolaganju im je i duhovna knjižnica u uredu studentskog kapelana, kao i vrijeme za osobne susrete sa studentskim kapelanom (razgovor, savjet, molitvu, ispovijed…) u uredima na Ekonomskom fakultetu u Osijeku te u novom studentskom domu.

Kroz godine predanog rada i molitve, DUHOS i p. Arek stvorili su platformu za studente i mlade, potičući ih prvenstveno na duhovnu izgradnju, a time i cjeloviti osobni razvoj i napredak. Nadahnuti citatom iz evanđelja “Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov” (Lk 5,4), promiču se vjera i znanje kao dvije komplementarne dimenzije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.Redovito okupljajući više stotina studenata i mladih na raznim susretima, a privlačan i širem građanstvu, pa i srednjoškolcima, Duhovnost osječkih studenata postaje sve više poznat i kao duh Osijeka.

Bitno.net