galauner

Mi isusovci ispratili smo patra Galaunera ovdje iz Palmotićeve u Zagrebu govoreći mu da nas svakako preporuči Papi znajući da se on već dugo poznaje s Franjom, još tamo otkad je Franjo bio ‘običan isusovac’. Naime, njih su dvojica istovremeno bili provincijali. Tada p. Bergoglio Argentinske provincije, a p. Galauner Hrvatske provincije Družbe Isusove. U tom svojstvu zajedno su sudjelovali na 32. generalnoj kongregaciji reda. Pater Galauner je ujedno i jedan od naših najznamenitijih isusovaca: bio je, naime, asistent našem velikanu, bivšem generalnom poglavaru reda – Pedru Arrupeu. Pater Galauner i dan-danas često spomene Arrupea i zahvali Bogu za milost što je nekoliko godina bio njegova desna ruka. (Svjedočanstvo Pedra Arrupea koji je preživio pad atomske bombe na Hirošimu možete vidjeti OVDJE.)

No u svojem dugogodišnjem svećeničkom i redovničkom životu kojeg je ipak većim dijelom proživio u domovini, najviše ga pamte stotine i tisuće hrvatskih svećenika i intelektualaca koji su prošli četverogodišnje školovanje u gimnaziji “pod zvjezdarnicom”, odnosno u sjemeništu na zagrebačkoj Šalati. Dugo godina tamo je služio kao duhovnik i profesor njemačkog jezika, a 1990. godine preuzima službu ravnatelja Nadbiskupske klasične gimnazije koja tih godina dobiva pravo javnosti, koje joj je bilo uskraćeno pod komunističkim režimom. Također vrlo važno, p. Galauner je uz još neke patre 1998. osnovao i postavio na noge Isusovačku klasičnu gimnaziju u Osijeku. “U njoj se”, kaže moj subrat, isusovac Mislav Skelin, koji u gimnaziji radi, “i danas nakon više od petnaest godina događaju lijepe stvari i stvaraju lijepe životne priče”.

Naš vrlo simpatični subrat još je uvijek vrlo aktivan iako je već u 86. godini. Godine ga ne priječe da svaki tjedan petkom navečer ispovijeda na misi mladih ovdje u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj sve do iza 22 sata, i to nakon što je već odradio nekoliko smijena ispovijedanja tijekom dana i primio na razgovore brojne ljude. Poznat je i po čudesnoj memoriji koja ga ni u ovim visokim godinama ne izdaje te on još uvijek pamti imena bezbrojnih đaka kojima je nekada bio ravnatelj. Pater Galauner je, šale se često s njim mlađi članovi zajednice, dugo godina u našoj zajednici obavljao službu koju je sada preuzela Google tražilica – ako netko nije znao neku informaciju, nazvao bi patra Galaunera i dobio odgovor. Jedina bitna razlika između Googlea i patra Galaunera, kaže dalje šala, je što su patrove informacije bile pouzdanije i točnije.

Šalu na stranu, svi smo zaista bili sretni kad smo vidjeli kako je Papa zagrlio našega patra i iskreno mu se obradovao. Dragi naš pater Galauner, želimo ti Božji blagoslov tako da još puno godina budeš s nama u Palmi – i s nama tvojom subraćom i s brojnim narodom koji te rado ima.

Petar Nodilo SJ | Bitno.net