Molitvu i prigodnu propovijed i ove je godine izgovorio varaždinski biskup Josip Mrzljak, rođeni Vukovarac.

Vukovar

U Vukovaru je, u četvrtak 12. travnja obilježen Spomen-dan žrtvama komunističkog terora (12. travnja 1945.). Organizatori su i ove godine bili Franjevački samostan Vukovar, Ogranak Matice Hrvatske, Udruga Nijemaca i Austrijanaca te Institut Društvenih znanosti Ivo Pilar – Centar Vukovar. Najprije je uslijedilo polaganje vijenaca kod spomen-križa ispred Franjevačkog samostana. Molitvu i prigodnu propovijed i ove je godine izgovorio varaždinski biskup Josip Mrzljak, rođeni Vukovarac. Među ubijenim Vukovarcima 12. travnja 1945. godine bio je i biskupov otac. Ideja vodilja biskupova prigodnog slova bila je šutnja. Šutjeti se može na različite načine: kad ne možeš govoriti, jer ti nije od Boga dano, ili kad ne smiješ govoriti, jer je to nekome stalo. Drugi način šutnje je kad se slažeš i šutnjom odobravaš ono što je učinjeno, pa makar to bilo i zlo. U komunizmu se nije smjelo govoriti o partizanskim i komunističkim zločinima. Bila je to nametnuta šutnja. Mislili smo da će dolaskom demokracije u našu domovinu ta šutnja biti prekinuta i da će istina izaći na vidjelo. Međutim činjenice i danas potvrđuju da je nekim centrima moći itekako stalo da se nečiji zločini, i nakon 67 godina, zataškaju i da istina ne dođe na svjetlost dana. Kad bismo danas šutjeli značilo bi ili da se zločin nije dogodio ili da podržavamo nečija zlodjela. Narodna mudrost veli: Tko šuti čini se da pristaje! Stoga i danas dižemo svoj glas za istinu, jer danas šutjeti značilo bi zagovarati zlo i pristajati uz njega. Mi danas molimo za one koji su mučki ubijeni, ali i za počinitelje toga zla, naglasio je biskup Mrzljak.

Svečanu spomen misu u crkvi Svetih apostola Filipa i Jakova predvodio je biskup Mrzljak. Kao suslavitelji sudjelovali su vlč. Pavao Kolarević, dekan Vukovarskog dekanata, gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Gordan Propadalo i franjevci.

U Pastoralnom centru “Sv. Bono” održana je prigodna tribina o sjećanjima na žrtve komunističkog terora. U programu su sudjelovali mr. sc. prof. Ivica Šola, novinar i kolumnist iz Osijeka, Mirko Kovačić, jedan od sinova i kćeri ubijenih očeva, te dr. sc. Dražen Živić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Centar Vukovar. Dvorana Pastoralnog centra “Sv. Bono” bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.(ika/bitno.net)