Uz Hrvatski Caritas koji je pokrenuo veliku akciju za pomoć stradalima u potresu, uključili su se i biskupijski Caritasi, među njima i onaj Splitsko-makarske te Riječke nadbiskupije.

Tako je građanska inicijativa okupljena u Facebook grupi „Rijeka pomaže Petrinju“ u suradnji s Caritasom Riječke nadbiskupije u srijedu 30. prosinca započela prikupljanje humanitarne pomoći.

Dan nakon drugog razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Sisak i okolicu, građani Rijeke od jutarnjih sati dolaze s paketima hrane, higijenskih sredstava, prekrivača i odjeće u skladište Caritasa na Škurinju. Sve doneseno odmah se i razvozi u Caritasov centar u Sisak ili izravno na teren jer brojni su i volonteri koji su ponudili usluge prijevoza.

Prikupljanje u Caritasovom skladištu traje do 15 sati, a nakon toga humanitarnu pomoć bit će moguće donijeti na Srdoče, ispred bara „Milord“.

I splitski Caritas se uključio

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša uputili su pismo svim svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji s pozivom na prikupljanje novčane pomoći.

Zahvalivši svima koji su do sada pomogli Petrinji, Sisku i okolnim krajevima, mons. Barišić i mons. Kutleša istaknuli su kako “moramo znati da će pogođenim krajevima i stradalim osobama pomoć trebati kontinuirano i na duže razdoblje”.

“Stoga vjerujemo da ćemo biti spremni odazvati se i pozivima kada započne obnova domova, crkava, škola, bolnica i ustanova te čitavih naselja kao i povratak života u te krajeve.”

“Kako bismo odgovorili pozivu na kontinuiranu pomoć i sve ono što je potrebno za vraćanje života u normalu, pozivamo sve župe i crkvene pravne osobe, sve vjernike i ljude dobre volje u našoj Nadbiskupiji da se odazovu akciji kojom će Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije prikupljati novčanu pomoć za stradale u potresu.”

U nedjelju, 10. siječnja 2021. god., u svim župama i crkvama naše Nadbiskupije prikupljena milostinja za vrijeme svetih misa bit će za stradale u potresu.

Neka se u crkvama, na vidljivom mjestu, postave kutije u koje vjernici mogu dati svoj prilog za čitavo vrijeme trajanja akcije. Akcija počinje 30. prosinca 2020. god. i trajat će do blagdana Prikazanja Gospodinova (2. veljače 2021. god.).

Sva prikupljena sredstva se uplaćuju na račun Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu
SWIFT (BIC) za uplate iz inozemstva: PBZGHR2X

Skeniranjem koda možete uplatiti 50 kuna (ili iznos po svom izboru) na gore navedenu nakanu na IBAN Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

“Braćo i sestre, uz ovaj poziv za prikupljanje pomoći, upućujemo i poziv da trajno molimo za našu braću i sestre koji su na bilo koji način pogođeni ovom nepogodom. Sjetimo ih se u svojim mislima i molitvama. U misnim slavljima, osobito u molitvama vjernika, molimo za poginule, ozlijeđene i stradale kao i za mir u srcima i brzu obnovu života u pogođenim područjima. Molimo i za liječnike, medicinske sestre i sve druge službe koje nam pomažu i u borbi protiv trenutne pandemije koronavirusa”, zaključili su biskupi.