Dujam

Svečanim euharistijskim slavljem, koje je u utorak 7. svibnja na splitskoj rivi uz sudjelovanje brojnih vjernika pod kišobranima predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić, Splitsko-makarska nadbiskupija i grad Split proslavili su svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Dujma, biskupa i mučenika prvih kršćanskih stoljeća. Pozdravnu riječ uputio je domaćin splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. Pozdravivši nazočne, one koji su bili spriječeni doći, one koji prate misu putem Hrvatske televizije i radija, sve bolesnike i zatvorenike, članove Crkve i naroda te zahvalivši na čestitkama kardinala i (nad)biskupa Hrvatske i BiH nadbiskup Barišić je istaknuo: “Grad Split sa svojom bogatom povijesnom i kulturnom baštinom pod zaštitom je UNESCA. Ali njegovi stanovnici, Splićani, pa i sam grad, pod zaštitom su Neba. Danas Split i Splitsko-makarska nadbiskupija slave svoju nebesku zaštitu, svetog Dujma, biskupa i mučenika. Godišnje slavlje svetog Dujma povezuje sve građane, vjernike i ljude dobre volje, u jednu obitelj. Svi Splićani radosno slave svetog zaštitnika s hodočasnicima s mora i kopna te cijenjenim gostima i uzvanicima”.

“Slavlje svetog Dujma podsjeća i na cara Dioklecijana. Vrijeme im je zajedničko, ali razlike su značajne. Malo čudno, ali povijest je puna paradoksa. Heroj-pobjednik Dioklecijan pripada prošlosti, a poraženi mučenik Dujam postade naš suvremenik i uzor. No, i danas u svakome od nas, i među nama, na svoj način u trajnoj napetosti živi i Dujam i Dioklecijan. Za koga smo? Kojim putem idemo? Putem humanosti, služenja i solidarnosti, vjere u Boga i povjerenja u čovjeka? Ili: putem vladanja, sebičnosti, oholosti, putem nadčovjeka – Übermenscha, što je nietzscheovski suvremeni prijevod Dioklecijanova svjetonazora”, rekao je nadbiskup Barišić te dodao: “Dakako, ovi osobni izbori su češći, svakodnevni, nisu uvijek lagani, koštaju. Dujmovi humani i zauzeti izbori, izbori čovjeka i općeg dobra, temelj su duhovnog i materijalnog napretka i socijalne pravde. Temelj su razvojnih programa, utemeljenih obećanja i mogućih ostvarenja, te kulturne i društvene razine suživota u gradu Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj. Poštovana braćo i sestre, nije razborito slaviti Dujma jedan dan, a ostale dane godine slijediti Dioklecijanovu logiku. Stoga, uza sva kulturna, društvena i sportska događanja, a osobito s ovim svečanim misnim slavljem na splitskoj rivi, neka nam svima ovogodišnja Sudamja bude snažan poticaj osobne i jedne zajedničke duhovne obnove Dujmova grada i domovine Hrvatske”. Dujmov nasljednik nadbiskup Barišić poseban je pozdrav uputio predvoditelju slavlja mons. Uziniću, dubrovačkom biskupu a donedavnom svećeniku Splitsko-makarske nadbiskupije.

U propovijedi biskup Uzinić naveo je kako kršćani slave sv. Dujma kako bi ga mogli nasljedovati. O Dujmu, njegovu životu i poslanju, kao i o poslanju svih kršćana progovara Božja riječ. Biskup Dujam se stavio Bogu na raspolaganje da ga pošalje kamo hoće, a poslanje ga je dovelo u Dalmaciju, u Salonu. Osobitost je tog poslanja da se bude poput janjaca među vukovima, a ne obrnuto. Mučeništvo sv. Dujma i drugih čijom su krvlju zaliveni temelji ove drevne splitsko-makarske Crkve su najbolji dokaz da su u tome uspjeli. Dujam i ostali kršćanki mučenici su, prema programu Božje riječi, povjereno poslanje vršili dragovoljno i oduševljeno, po Božju, kao uzori stada te su zato postali razlogom radosti neba i samoga Boga.

U propovijedi biskup Uzinić osvrnuo se i na sadašnje vrijeme, ističući kako se po “pojavama s kojima se susrećemo u našoj crkvenoj i društvenoj stvarnosti taj dan veselja nebesa i svih nebesnika čini daleko za mnoge naše sugrađane, za mnoge stanovnike naše domovine, Europe i svijeta, uključujući i mnoge koji sebe zovu kršćani”. No, istinski su kršćani dirnuti Dujmovim poslanjem. Dubrovački je biskup upozorio je kako je za vjernike uzaludno upirati prstom u Dioklecijana, u grubi sekularizam “koji nam kao vjernicima sve više niječe osnovna građanska prava i relativizam koji želi ukloniti sve naše vrijednosti, ili u sekularizaciju koja je pravo građanskog društva da bude neovisno”. Međutim, istaknuo je dalje, valja nam okrenuti prst prema sebi samima te se iskreno upitati je li problem u nama i ne događa li nam se to što nam se događa zato što smo neaktivni, nečujni, što smo se povukli, što nas je strah javno izreći tko smo i kome pripadamo. Valja nam pogledati u Dujma te se upitati jesmo li se zajedno s njim prepoznali jednim od sedamdeset dvojice pozvanih i poslanih. Biskup Uzinić istaknuo je da “mnogi u našoj sredini žive u situaciji fizičkog i duhovnog trpljenja jer ih Krist i njegova ljubav nisu dotaknuli. Mnogi imaju potrebu za nekim tko će ih spasiti, shvatiti, slušati, prihvatiti! Mnogi su, osobito uslijed gospodarske krize i brojnih nametnutih, a često i stvarnih, potreba koje su ih dovele u dužničko ropstvo izgubili nadu, osjećaj da njihov život ima smisla, da imaju budućnost. Mnogi su izgubili vjeru, ono svijetlo koje daje smisao našem postojanju bez obzira tko smo i što nam je život priuštio sa svojom logikom. Mnogi… I mogli bismo ovako nabrajati u nedogled”.

Spomenuta, dramatična situacija suvremenog društva plod je nedostatka radnika u vinogradu Gospodnjem, smatra biskup Uzinić. Nažalost, Gospodin i danas “u ovom našem društvu koje ima 86,28 % katolika i 91,36 % kršćana, mora reći: Nema radnika! To je osnovni problem”. Nema dovoljno onih, nastavio je dubrovački biskup, koji su se osobno susreli s Božjom riječju i osjetili osobnu odgovornost za njezino prenošenje te se upitao: “Gdje je rješenje?” Ponudio je i odgovor: “Rješenje je u tome da shvatimo, kao što je to shvatio i sv. Dujam kad je iz Sirije krenuo prema Saloni, da smo i mi poslani! Ja i ti smo jedan i jedna od sedamdeset dvojice. ‘Nema radnika!’ spojeno s onim: ‘Idite!’ i nas, mene i tebe, svrstava nas u sedamdeset dvojicu poslanih. Ne budimo zabrinuti za kesu, za torbu, za obuću – sve su to simboli potrošačkog društva u kojemu živimo i u kojima vidimo najvišu vrijednost kojoj je sve drugo podloženo – nego idimo pred Isusom u svoje obitelji, u škole, u društvo, Crkvu! Budimo donositelji Kristovog mira u ovaj nemirni svijet, Kristove nade u svijet beznađa, Kristove ljubavi u svijet mržnje! U njegovo ime liječimo bolesti i nepravde. On nas šalje sa sedamdeset dvojicom, sa sv. Dujmom, s brojnim drugima koji su nam posredovali vjeru. Ta vjera i nas treba zahvatiti kao što je zahvatila i njih, da bi po nama mogla zahvatiti i ovo vrijeme i biti prenesena na budućnost”.

Biskup Uzinić zaključio je kako se sv. Dujam “nije bojao biti janjac izložen na milost vuku kojeg poznajemo pod imenom Dioklecijan. I upravo u tome biti jaganjac u odnosu prema vuku se nalazi tajna njegove pobjede i razlog našeg slavlja. Budemo li ga slijedili ne bojeći se biti jaganjci među vukovima u preuzimanju svoga dijela odgovornosti u društvu, a i Crkvi, pokazujući društvu u kojemu živimo da je moguće bolje, da mi kršćani nismo neprijatelji i kočnica ovoga društva koje nam je povjereno zajedno sa svima drugima, nego jamstvo njegovoga istinskog napretka, da smo oni koji svojim molitvama i djelovanjem oplemenjuju društvo u kojemu žive, to će biti znak da nam je sv. Dujam više od sveca iz prošlosti i lijepe tradicije, da nam je on nebeski zaštitnik i osobito učitelj kako danas postati jedan od sedamdeset dvojice pozvanih i poslanih i biti propovjednici Isusove radosne vijesti evanđelja svima onima do kojih Isus želi doći, a on želi doći svima”.

Uz domaćina nadbiskupa Barišića i predvoditelja slavlja biskupa Uzinića, u slavlju je sudjelovalo još šest nad/biskupa, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić, biskupi Splitske metropolije: šibenski Ante Ivas, hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk, kotorski Ilija Janjić, križevački vladika Nikola Kekić, generalni vikar mons. Ivan Ćubelić, Metropolitanski kaptol na čelu s prepozitom mons. Nediljkom Antom Ančićem, katedralni župnik don Tomislav Ćubelić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, provincijal trećoredaca fra Nikola Barun, salezijanski provincijal don Pejo Orkić, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve fra Josip Bebić te brojni svećenici, kako dijecezanski tako i redovnički.

Svečana procesija sa svečevim moćima, od prvostolnice do prigodnoga oltara na Trgu dr. Franje Tuđmana na splitskoj rivi, bila je i ove godine lijepo priređena, uključivši redovnice, crkvene i humanitarne udruge, vojsku, policiju, viteške udruge i udruge Domovinskoga rata, kao i mnoge folklorne skupine grada i okolice. Kako bi ophod bio uronjen u molitvu, pobrinuo se animator slavlja dr. don Ante Mateljan. Ljepoti pobožnosti i slavlja uvelike su pridonijeli brojni redari te pjevanje mješovitoga zbora, sastavljenoga od Mješovitoga pjevačkog prvostolnog zbora sv. Dujma i zbora Gospe od zdravlja, pod ravnanjem kapelnika splitske prvostolnice maestra don Šime Marovića, a uz pratnju splitskoga “Brass kvinteta” te orguljašku pratnju maestre s. Mirte Škopljanac-Mačine. Uz splitskoga gradonačelnika Željka Keruma i predsjednicu Gradskog vijeća Nevenku Bečić te splitsko-dalmatinskog župana Antu Sanadera, misi su nazočili brojni članovi poglavarstva Dujmova grada kao i drugi gosti iz političkoga, društvenog i kulturnog života. Misa je završila himnom Domovini, a predvoditelj slavlja zazvao je Božji blagoslov. Nakon pjesme Blaženoj Djevici Mariji proslava Dana Grada i njegova zaštitnika sv. Dujma nastavlja se bogatim kulturnim, zabavnim i drugim sadržajima. (ika/bitno.net)