Nakon što je Grad Sisak onemogućio Caritasu humanitarno djelovanje u gradskim školama, Sisačka biskupija objavila je “Priopćenje povodom izrečenih neistina gradonačelnice Grada Siska”.

Podsjetimo, 14. ožujka iz Grada Siska na adresu 9 gradskih osnovnih škola stigao je dopis u kojem se prikupljanje humanitarne pomoći dopušta samo Gradskom društvu Crvenog križa, a svim drugim „privatnim humanitarnim organizacijama“ to se zabranjuje.

Suprotno tvrdnjama iz Grada, Caritas nije privatna humanitarna organizacija, jer ga je osnovala Katolička Crkva te je i sam pravna osoba i mi se nismo prepoznali u tome, objavila je tada Sisačka biskupija, čije današnje priopćenje donosimo u cijelosti:

‘Gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček odgovarajući na novinarske upite o svojoj zabrani djelovanja Caritasa u gradskim školama izrekla je niz neistina. Rekla je kako se ne radi o nikakvoj humanitarnoj akciji „već su učitelji i nastavnici po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane Caritasu, vežući prisilnu donaciju uz uspjeh u školi. Samo to je dovoljan razlog da se zaštite djeca, a uz to je neprihvatljivo da vjerska organizacija koristi javne škole kao svoj servis za prikupljanje i distribuciju robe. Škole i crkve moraju biti odvojene. Još jedan primjer zašto bilo kojoj vjerskoj organizaciji mjesto nije u školi“.

Sisačka biskupija nema saznanja da bi „učitelji i nastavnici po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane Caritasu, vežući prisilnu donaciju uz uspjeh u školi“, a kako to ističe gradonačelnica u svom odgovoru. Kada bi biskup imao takva saznanja sankcionirao bi takvog vjeroučitelja i oduzeo bi mu mandat. Ovaj odgovor gradonačelnice je laž i kleveta te izgovor da se zabrani djelovanje Caritasa, a što se nije dogodilo od 1946. godine kada su komunisti i MUP NRH zabranili rad Caritasu Zagrebačke nadbiskupije te mu je oduzeta cjelokupna imovina i predana Crvenom križu. Da je to tako, govori i činjenica da u svom odgovoru na upit Caritasa Sisačke biskupije, od 17. ožujka, gradonačelnica ističe da je razlog zabrane djelovanja Caritasa „sekularni karakter škola“ te da škole „nisu i ne mogu biti vjerski objekti u kojima se provode vjerske aktivnosti bilo koje vjerske zajednice, osim održavanja nastave temeljem Međunarodnog ugovora za djecu za koju su roditelji dali izričiti pristanak“.

Na području Sisačke biskupije i Grada Siska školski vjeronauk pohađa između 75% i 95% djece, a ona kao i njihovi roditelji imaju ustavom i zakonom zajamčena vjerska prava. Kako bismo zaštitili vjernike i naša ljudska i vjernička prava zajamčena međunarodnim pravom, osobito Međunarodnim ugovorom Republike Hrvatske i Svete Stolice protiv Grada Siska i gradonačelnice gospođe Kristine Ikić Baniček poduzet ćemo odgovarajuće pravne korake.’