Dani-pokreta-i-udruga-Zagrebacke-nadbiskupije

Drugi sastavak u ovoj pastoralnoj godini predstavnika pokreta, udruga i zajednica Zagrebačke nadbiskupije održan je u četvrtak 21. veljače u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. U uvodnom dijelu nakon molitve Apostolskog vjerovanja, Marija Belošević pripremila je meditativnu prezentaciju s mislima pape Benedikta XVI. o korizmi i svjedočenju vjere te autorskim fotografijama o njegovu pontifikatu. Osvrt na proteklo razdoblje dao je biskupski vikar za laike Zagrebačke nadbiskupije dr. Tomislav Markić.

Glavna tema sastanka bila je priprema ovogodišnjih Dana udruga i pokreta Zagrebačke nadbiskupije. Dr. Markić kratko je podsjetio na prošlogodišnje uspješno održavanje programa na glavnom zagrebačkom trgu u vidu evangelizacije, misnog slavlja i bdjenja koje je u zagrebačkoj prvostolnici predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, te susreta sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem.

Okupljeni predstavnici udruga, pokreta i zajednica ponovno su se suglasili da se Dani održe uoči Duhova, tj. 17. i 18. svibnja. Program ovogodišnjih dana obuhvatio bi euharistijsko slavlje i duhovsko bdjenje u zagrebačkoj prvostolnici te susret sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem. Istaknuto je da jedan dio svakako bude vezan uz javni prostor. U tom vidu, kao mjesto događanja, tj. predstavljanja djelovanja i evangelizacije predložen je Zrinjevac. Usporedno uz događanje na javnom prostoru održalo bi se klanjanje pred Presvetim u crkvi.

U završnom dijelu sudionici sastanka raspravili su raspored mjesečnih tribina “Jedinstvo u različitosti” do kraja pastoralne godine 2012./2013. (ika/bitno.net)