Došašće nas priprema za susret s Onim koji bijaše, koji jest i koji trajno dolazi. Stoga, nemojmo reći da imamo još dovoljno vremena. Nema vremena – Isus nas poziva; „sada je čas“, sada je vrijeme obraćenja i obnove – poručio je rektor zagrebačke katedrale preč. Josip Kuhtić u predvečerje Prve nedjelje Došašća, prigodom tradicionalne svečanosti paljenja prve adventske svijeće na Manduševcu, u samome središtu Grada Zagreba.

Mnogi se sa sjetom vraćaju u svoje djetinjstvo kada nije bilo modernih sredstava komunikacije, kada je čovjek s čovjekom razgovarao, a roditelji se više družili i pričali sa svojom djecom – kazao je u svome nagovoru preč. Kuhtić. Danas se govori o krizi morala, a zapravo je riječ o krizi ljubavi, jer suvremeni čovjek je bolestan od straha. Strah nas sve pomalo vodi u bijeg, odbijanje odgovornosti, skrivanje, i rat protiv svega. I zlo se možda više ne želi pobijediti, nego se poriče i samo njegovo postojanje. Strah od istine, strah je od Boga – istaknuo je preč. Kuhtić, podsjetivši kako vraćanje Bogu znači oslobađanje od straha koji nas sapinje. Vrijeme Došašća vrijeme je obnove, neposredne priprave za blagdan Isusova rođenja. Ono nas priprema za susret s Onim koji bijaše, koji jest i koji trajno dolazi. Nemojmo reći da imamo još dovoljno vremena, jer Isus nas poziva i „sada je čas“, sada je vrijeme obraćenja i obnove – poručio je rektor zagrebačke katedrale.

Dubrovački biskup Mate Uzinić svoju je poruku – čestitku – za Advent 2011. godine objavio na svome Facebook profilu, pozivajući sve – na temelju evanđeoskoga ulomka iz Evanđelja po Marku (Mk 13, 33-36) – na razmišljanje o bdijenju. Živjeti bdijući u iščekivanju znači biti svjestan da su Isus Krist i njegova riječ jedini kriterij vrednovanja svih stvari, znači biti budan, znači ne prepustiti se duhu relativizma, mentalitetu u kojemu nema nikakva smisla život bez fizičkog zdravlja, novca, bez uživanja, zabavljanja, interesa i moći. Bdjeti i biti pripravan ne znači stajati prekriženih ruku. To ne znači sanjati otvorenih očiju i bježati od osobne odgovornosti za svijet i život koji živimo – poručuje dubrovački biskup, pozivajući sve na bdijenje – ‘jer ne znamo kad će se domaćin vratiti’. Čestitka se može poslušati i pogledati na linku.

Predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral pomoraca porečko-pulski biskup Ivan Milovan uputio je poruku pomorcima i ribarima uz nadolazeći blagdan njihova zaštitnika – svetoga Nikole.

Uz ovogodišnji blagdan svetoga Nikole želimo se posebno prisjetiti toga Sveca kao zaštitnika obitelji – piše porečko-pulski biskup, podsjećajući na poznatu zgodu iz njegova života, kada je pomogao osnovati obitelj trima djevojkama, kćerima propaloga trgovca, koje zbog siromaštva nisu više imale takve mogućnosti. Sveti Nikola noću je ubacio u njihov prozor novaca koliko je bilo potrebno za miraz i tako pomogao udaju svih triju sestara. Obitelj je na moru života ono čvrsto mjesto gdje čovjek nalazi sigurnost i mir. Čvrsto mjesto, ali danas jako ugroženo, stoga i potrebno zagovora i pomoći odozgo. Poznato je pak da su obitelji pomoraca i ribara, zbog duge odsutnosti muža i oca, u još većim teškoćama: često je ugroženo kako njihovo obiteljsko zajedništvo tako i odgoj djece, jer je za zdrav afektivni i svaki drugi rast i razvoj mladih, nužna i očeva i majčina blizina. Dragi pomorci i ribari, zbog odvojenog života, razumljivo, vaš je obiteljski život teži nego u onih koji su stalno zajedno. To čujemo svake pomorske večeri, kada vam roditelji, supruge, djeca, prijatelji i rođaci šalju poruke. Ali upravo ste vi, trudeći se čuvati obiteljske vrijednosti, svjedoci kako nema cijene urednoj i sretnoj obitelji. U opisu zgode u kojoj je sv. Nikola spasio mornare u oluji, izričito se spominje Đavla koji je podigao oluju. Đavao i danas podiže oluju na mornare i sve putnike na moru života. Svetac, pak, svojim nas primjerom i zaštitom usmjerava i brani od svih opasnosti. Dragi pomorci i ribari, neka po zagovoru sv. Nikole vas, vaše obitelji, vaš rad i sva vaša stremljenja blagoslovi svemogući i dobri Bog! Neka vam je mirno more, a neka vam bude sretno i mirno također na moru života – zaključuje u svojoj poruci pomorcima i ribarima porečko-pulski biskup Ivan Milovan. (rv/bitno.net)