Poslanica mons. Josipa Mrzljaka, predsjednika Hrvatskoga Caritasa, za Nedjelju Caritasa, 11. prosinca 2011.

Dragi vjernici! Treća nedjelja došašća nedjelja je djelotvorne ljubavi koja nas podsjeća na važnost prepoznavanja potreba naših bližnjih, naših poznanika, vremena u kojem živimo i što je još važnije na otvoreno srce za konkretnu i brzu pomoć onima koji nas trebaju. Ova nedjelja u našoj Crkvi posebna je i po tome što ćemo danas sve prikupljene milodare namijeniti onima kojima pomoć najviše treba, potrebitima među nama, kojima pomaže Caritas, bilo nacionalni, bilo biskupijski, bilo župni.

Pokušajmo se zaustaviti na trenutak na brzoj cesti života i zapitati se: jesu li nam svakodnevna užurbanost, sve brige, svi izazovi s kojima se svakodnevno susrećemo, izgovor da s određenom lakoćom okrećemo glavu, odmahujemo rukom, idemo dalje pognute glave s manje ili više grižnje savjesti, i što je najvažnije ne prepoznajemo Krista u onima koji su nam dani? Mnogi među nama, koji i sami jedva spajaju kraj s krajem, zapitat će se: što darovati drugima?

Naša je vjera neprekidno na ispitu pred nepravdom i moralnom konfuzijom koje nas okružuju. Živimo u vremenu globalne ekonomske krize kojoj su u temeljima lažne moralne vrijednosti. Svjedoci smo urušavanja svijeta profita koji vode isključivo materijalni interesi. Svjedoci smo mnogih nepravdi i nedostatka solidarnosti i društvene skrbi za najugroženije među nama. Povijest Riječi Božje kroz stoljeća nam ukazuje na to kako ni mnogi u Betlehemu nisu imali razumijevanja za Isusa i njegovu obitelj, nisu ih prihvaćali, imali su drugog posla i tražili su ih da odu drugim putem. Ipak, u svakom vremenu i u svim okolnostima, ima među nama onih koji prepoznaju i poklone se Djetetu koje nam donosi novi život. Uvijek postoje dobri ljudi koji znaju da činiti dobro donosi mir i usrećuje – onoga komu su upućeni kao i onoga tko ih upućuje.

Kako to činiti danas? Darujmo svoje srce i ruke Isusu darujući svoje vrijeme onima kojima je to potrebno – obitelji, djeci, mladima, posebno starima i bolesnima, osamljenima u našim napučenim gradovima i pomalo opustjelim selima. To je bit ljubavi kojoj nas je učio Isus! To je i bit Caritasa kao svjedočanstva djelotvorne ljubavi zajednice vjernih. Ako uistinu želimo biti sretni, slijedimo riječi koje nam upućuje Thomas Merton: “Ljubav se može sačuvati samo ako se daruje i može se darovati samo ako se prima.” Pronađimo vremena za Boga i za čovjeka! To činimo na Nedjelju Caritasa i na taj se način pripremimo za proslavu događaja koji se je zbio u “podrtoj štalici i na oštroj slamici”.

Ne smijemo zaboraviti i najvažniji događaj ove godine u našoj Domovini – pohod Sv. Oca Benedikta XVI. i podršku koju je u svojim govorima dao osobito kršćanskoj obitelji. “Danas sam ovdje da vas učvrstim u vjeri; i to je taj dar koji vam nosim: Petrovu vjeru, vjeru Crkve! Ali istodobno, vi darujete meni tu istu vjeru, obogaćenu svojim iskustvom, radostima i trpljenjima. Napose mi darujete svoju vjeru življenu u obitelji, da bih je očuvao u baštini sveopće Crkve”, rekao je papa Benedikt XVI. u nagovoru na kraju mise prigodom prvoga Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji na zagrebačkom hipodromu. Sada i Crkva na svim svojim razinama to mora provoditi u djelo s još većim poletom. To je dio nove evangelizacije, na koju smo pozvani svi, ne samo crkveni pastiri, nego i svi vjernici laici. Svjesni svojega poziva pozvani smo pomagati jedni drugima – duhovno i materijalno.

Brojni su načini da se dobrota pretače s jednih na druge. Neka nam priprava na slavlje Božića ne bude obilježena samo izvanjskim oblicima slavlja tako da negdje uz put zaboravimo na Boga! Skupimo hrabrosti da stanemo rame uz rame s onima koji trebaju našu pomoć svjesni da Bog oživljava kršćanstvo upravo kroz nas, a ne mimo nas. Odrecimo se svoje sebičnosti, zauzimajmo se za vrijednosti obitelji, zajedništva, solidarnosti, budimo jedni drugima potpora. Darujmo sebe jedni drugima jer to je jedini temelj napretka pojedinca, društva i Crkve. Budimo svi zajedno u revnosti hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služimo, kako nas poziva sv. Pavao u svojoj Poslanici Rimljanima. To je riječ Božja koja se i u naše vrijeme preko nas želi utjeloviti i postati živa stvarnost našeg vremena i našeg svijeta.

+ Josip Mrzljak
predsjednik Hrvatskog Caritasa