Gospa od Loreta proslavljena je u nedjelju 10. svibnja u Primoštenu svečanim misnim slavljen i procesijom koje je predvodio ekonom Šibenske biskupije i biskupov tajnik don Roko Glasnović.

Ove godine zbog pandemije koronavirusa u tradicionalnoj procesiji nisu mogli sudjelovati vjernici već samo barjaktari, svećenici i Primoštenke u narodnim nošnjama koje su nosile Gospinu sliku, objavljeno je na stranicama Šibenske biskupije.

Sveta misa slavljena je na otvorenom pred župnom crkvom.

U homiliji don Roko Glasnović kazao je kako je Marija otvorena životu. “Koliko ju mi nasljedujemo u otvorenosti životu, koliko se ponašamo u vrijednostima i odrednicama ljubavi koje je Marija živjela? Marija nas poziva da budemo civilizacija ljubavi i otvorenosti životu”, poručio je don Glasnović.

Povijest štovanja Gospe od Loreta u Primoštenu seže u daleku 1835. godinu kada je Marko Prgin, koji je bio bolestan, vidio u snu Gospinu sliku i čuo poruku da će ozdraviti ako tu sliku donese iz Loreta. Marko je bio momak, neoženjen. Imao je svoj brod, ali je za tu priliku od Ante Bakotića, zvanog Bakašunac, posudio veći i sigurniji brod. Kako je i odlučio, otišao je u Loreto i donio Gospinu sliku, istu onakvu kakvu je vidio u snu. Sliku je čuvao u svojoj kući sve dok u taj kraj nije stigla epidemija kolere. Kada je opaka bolest počela kositi i odnositi ljudske živote, tadašnji župnik don Mate Livić sjetio se slike i predložio župljanima da 10. svibnja s Gospinom slikom održe procesiju oko sela. Tako je i bilo. Uzeli su Gospinu sliku iz Markove kuće, obišli s njom oko sela i donijeli je u crkvu. Tako je nastao zavjet Gospi od Loreta.

Galeriju s ovogodišnje jedinstvene procesije možete pogledati u nastavku: