Vijece HBK

Foto: www.zg-nadbiskupija.hr

U prvom dijelu sastanka povjerenici su iznijeli kratka izvješća o već održanim (nad)biskupijskim danima obitelji, odnosno o tijeku priprema u onim (nad)biskupijama gdje će se taj dan održati u drugom dijelu godine. Za sada su takva događanja održana u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji (29. ožujka), Šibenskoj biskupiji (5. travnja), Krčkoj biskupiji (6. travnja), Gospićko-senjskoj (3. svibnja) te Porečkoj i pulskoj biskupiji (17. svibnja), a 14. lipnja, u prigodi svetkovine sv. Vida, održat će se u Riječkoj nadbiskupiji. 

Biskup Župan istaknuo je važnost biskupijskih dana u kontekstu priprave za 2. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 19. travnja 2015. u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci na temu “Obitelj! Nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske”. Usto, istaknuo je značaj molitvene sastavnice pripreme za Susret, ali i stvaranja novih i jačanja postojećih župnih obiteljskih zajednica u kojima bi se trebale obrađivati pripremne kateheze uz encikliku Evanđelje života. 

Voditelj Ureda HBK za život i obitelj dr. Petar-Krešimir Hodžić upoznao je povjerenike s onim što je do sada učinjeno u pripremi Susreta. U tom kontekstu predstavio je i obrazložio neke prijedloge sadržaja pripremnog razdoblja kao i samog Susreta, o čemu su se povjerenici očitovali iznoseći, pritom, svoje prijedloge i ideje. 

Bilo je riječi i o suradnji u organizaciji 3. pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike koji će se održati početkom ožujka 2015. na temu “Pastoral zaručništva. Pastoralno-katehetska priprava za brak”. Povjerenici su pozdravili takvu suradnju, zaključujući kako je potrebno angažiranije poraditi na unapređenju priprave za brak zahvaćajući svu njenu širinu u rasponu od dalje, preko bliže pa do neposredne priprave. Također, istaknuto je da se osim svećenika u takvu formaciju trebaju uključiti i laici. Zaključeno je, nadalje, da će svakako trebati voditi računa o zaključcima izvanredne Sinode na jesen ove godine, koja će prethoditi kolokviju, te ih integrirati u sadržaj kolokvija. 

U drugom dijelu sastanka povjerenici su upoznati s aktualnom situacijom i novostima oko promjena pravnih propisa te je raspravljano što se može činiti kako bi pravni propisi uistinu bili u korist života, braka i obitelji. Nadalje, povjerenici su obaviješteni i o tijeku priprema za 8. svjetski susret obitelji koji će se održati u rujnu 2015. u Philadelphiji na temu “Ljubav je naše poslanje. Obitelj puna života”. Naposljetku, izmijenjena su neka dobra iskustva i prakse u provođenju obiteljskog pastorala. 

U popodnevnim satima održana je i sjednica Vijeća HBK za život i obitelj. Vijećnici su također raspravili aktualnu situaciju oko promjena pravnih propisa te oko zdravstvenog i građanskog odgoja u školama. Donijeti su i neki konkretni zaključci u cilju podizanja kvalitete argumentiranog sudjelovanja u javnim raspravama i općenito konkretizacije pomoći obiteljima na temelju istraživanja, statističkih pokazatelja i suradnje sa stručnjacima. Vijećnici su dali svoje mišljenje na do sada učinjeno u pripravi za 2. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji te iznijeli neke dodatne prijedloge. Usto, određeni su predstavnici Vijeća koji će se uključiti u organizaciju 3. pastoralno-katehetskog kolokvija. 

IKA/Bitno.net