Svjesni težine stanja u kojem se nalaze katolici u BiH, koji su golemoj većini Hrvati, a dodatno potaknuti pismom kardinala Bertonea, biskupi su razmišljali o načinima intenziviranja svoga zauzimanja za budućnost Crkve u Bosni i Hercegovini.

HBK

Tajništva Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputila su 31. siječnja priopćenje za javnost nakon završetka 14. redovnoga godišnjeg zajedničkog zasjedanja biskupa BK BiH i HBK koje je 30. i 31. siječnja održano u Nadbiskupskom ordinarijatu u Sarajevu.
Zasjedanje je održano pod predsjedanjem banjolučkoga biskupa Franje Komarice i đakovačko-osječkoga nadbiskupa Marina Srakića, a sudjelovali su svi biskupi iz BiH i 19 biskupa iz RH.
S osobitom pozornošću biskupi su razmotrili Poruku državnoga tajnika pape Benedikta XVI. kardinala Tarcisija Bertonea, u kojem vide ponovni znak trajne brige Svetog Oca za Crkvu u BiH. Raduje ih da Sveta Stolica prepoznaje godišnje zajedničko zasjedanje dviju biskupskih konferencija kao “dodatan znak jedinstva Katoličke Crkve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini” te da to jedinstvo čini “zajednička vizija uloge, odgovornosti i djelovanja Crkve”.
Bosanskohercegovački biskupi ponovno su zahvalili za sve akcije koje su pokrenuli biskupi Hrvatske sa svojim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima kako bi pomogli članovima biskupijskih zajednica u BiH u dijelovima u kojima je stanje posebno teško. Spomenuli su da su iz svih biskupija u Hrvatskoj putem partnerstva pomagali obnovu razorenih župa u BiH te da su realizirane brojne plemenite akcije suradnjom biskupija, župa, Caritasa i drugih crkvenih institucija. Svi su biskupi suglasni da treba još više poraditi na razini pastoralne povezanosti posebno kada je riječ o pohodima izbjeglim i prognanima Hrvatima iz BiH u Republici Hrvatskoj.
Svjesni težine stanja u kojem se nalaze katolici u BiH, koji su golemoj većini Hrvati, a dodatno potaknuti pismom državnog tajnika Bertonea, biskupi su razmišljali o načinima intenziviranja svoga zauzimanja za budućnost Crkve u Bosni i Hercegovini. Izrazili su posebnu zabrinutost zbog nejednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH s druga dva naroda te istaknuli potrebu raditi na svim razinama da svaki narod i svaki čovjek u svakom dijelu Bosne i Hercegovine ima jednaka prava. Nadaju se da će u tom duhu biti i zauzimanje nedavno formirane Vlade i Sabora Republike Hrvatske kao i Predsjedništva, a osobito nedavno formiranog Vijeća ministara BiH te Parlamentarne skupštine BiH. U duhu poruke kardinala Bertonea, odlučni su i ubuduće “surađivati s civilnim vlastima i sa svim osobama dobre volje” u cilju poboljšanja stanja “alarmantnih podataka” o katolicima u BiH.
U duhu intenzivnije brige za Crkvu u Bosni i Hercegovini s ciljem međusobne snažnije povezanosti i obostranog obogaćivanja u duhovnoj povezanosti, svake godine redovito se provodi i akcija Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH o čemu su izvijestili predsjednici Hrvatskog Caritasa biskup Josip Mrzljak i Caritasa BK BiH biskup Komarica. Rektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima mons. dr. Jure Bogdan i predsjednik Biskupske komisije za spomenuti zavod biskup Vlado Košić upoznali su biskupe o aktualnom stanju u Zavodu. Predsjednik Vijeće HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu mons. dr. Pero Sudar u svom izvješću upoznao je biskupe s radom i nastojanjem Vijeća u koordinaciji hrvatske inozemne pastve. Ravnatelj Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu fra Josip Bebić prikazao je stanje u 197 hrvatskih katoličkih misija diljem svijeta kao i rad Ureda koji od sada svoje sjedište ima u novoj zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Predsjednik Komisija HBK i BK BiH za Hrvatski martirologij mons. dr. Mile Bogović izvijestio je o radu Komisije čiji su članovi voditelji vice/postulatura za beatifikaciju ili kanonizaciju nekoga od svjedoka vjere te stručnjaci za crkvenu i svjetovnu povijest 20. stoljeća. Kroz izvješće predsjednika Vijeća za misije mons. Slobodana Štambuka biskupi su upoznati o nekim važnim poveznicama između Papinskih misijskih djela HBK i BK BiH. Pohvalili su zajedničke inicijative spomenutog Vijeća kojim nastoje uvijek iznova buditi misijsku svijest kod vjernika te biti trajna potpora misionarima i misionarkama u njihovu blagoslovljenom radu naviještanja radosne vijesti. O prevođenju i odobravanju liturgijskih tekstova biskupe je izvijestio predsjednik Vijeća za liturgiju HBK mons. dr. Ante Škvorčević.
Biskupi su 30. siječnja slavili zajedničku euharistiju u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova te nakon mise molili na grobu sluge Božjega dr. Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa. Euharistiju je predslavio kardinal Puljić, a propovijedao nadbiskup Srakić. Prigodnu riječ uputio je apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D’Errico. (ika/bitno.net)