U Zagrebu je noćas umro glasoviti isusovac o. Antun Cvek. Pokop velikoga dobrotvora i prijatelja starih, bolesnih i nemoćnih je u četvrtak u 15.50 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj, nakon kojega je misa zadušnica u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici.

O. Antun Cvek, svećenik Družbe Isusove, veliki dobrotvor i prijatelj – starih, bolesnih i nemoćnih, „dobri duh Zagreba“ kako su ga često nazivali, rođen je u Bizeku 10. veljače 1934. godine, gdje je završio prva četiri, dok druga četiri razreda osnovne škole završava u Vrapču. Potom upisuje Školu učenika u privredi, gdje izučava zanat za autolimara. Naknadno uz rad u ZET-u upisuje i završava i srednju ekonomsku školu.

Godine 1967. odlazi u novicijat Družbe Isusove koji traje dvije godine. Nakon novicijata studira filozofiju i teologiju, a 1974. godine zaređen je za svećenika. Godine 1968. s dvojicom subraće, skolastika, osniva grupu za posjete starih, bolesnih te napuštenih osoba i tim se apostolatom bavio sve do smrti. Godine 1969. u župi Presvetog Srca Isusova, pri bazilici u Palmotićevoj ulici u Zagrebu osniva tzv. „Prvu karitativnu grupu“ za posjete potrebitima. U isto vrijeme osniva i „Zajednicu kršćanske ljubavi“ kao duhovnu i molitvenu potporu radu na terenu.

Godine 1990. iz tog apostolata rađa se i Katolička udruga „Kap dobrote“ za pomoć najpotrebnijima, koju osniva zajedno sa svojim suradnicima. Godine 2002. utemeljena je Zaklada „Biskup Josip Lang“ čiji je suosnivač i u čijem radu sudjeluje pomažući osobama na kraju svoga životnog puta u Domu Biskup Josip Lang u Maloj Gorici blizu Petrinje.

Objavio je više knjiga – „Socijalni križni put“, „Iz dnevnika otpisanih“, „Živim, a ne postojim“, „Sjeti me se“; dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među ostalima „Reda Danice Hrvatske“, „Ponos Hrvatske“, godišnja nagrada Udruge za promicanje hrabrosti, humanosti i poštenja, „Životno djelo“, nagrada za humanitarni rad na državnoj razini, „Milosrdni Samaritanac”, godišnja nagrada Crvenog križa, „Čini dobro – osjećaj se dobro”, godišnja nagrada Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine zagrebačkoga Medicinskog fakulteta, nominiran je za osobu godine 2007., objavljeno je na mrežnim stranicama Udruge „Kap dobrote”. Hrvatska radiotelevizija emitirala je godine 2001. dokumentarni film o patru Cveku po scenariju Andreje Čakić i u režiji Srđana Segarića.

IKA | Bitno.net