Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić u razgovoru za Hrvatski katolički radio (HKR), u subotu 11. srpnja, istaknuo je kako se raduje imenovanjima biskupa Kutleše i Palića na nove službe jer “pokazuju određeno povjerenje i priznanje za njihov rad i njihovo služenje, a ujedno je to i povjerenje biskupijama u koje se šalju. Kutleša odlazi za koadjutora u Split kojega je splitski nadbiskup već duže vremena očekivao, a Palić se premješta u drugu zemlju i drugu biskupsku konferenciju, također već duže vremena biskup Perić očekuje svoga nasljednika. Ovo je povjerenje koje je papa pokazao prema njima, a i biskupskoj konferenciji priznanje na takvim promaknućima.”

Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić s obojicom biskupa imao je vrlo kvalitetnu suradnju.

Mons. Petra Palića poznaje kao bliskog suradnika još iz Dubrovačke biskupije, a do sada i kao generalnog tajnika HBK: “Dugo vremena poznajem mons. Palića. Povjeravao sam mu zahtjevne poslove dok sam bio dubrovački biskup. Savjesno ih je i izvrsno odradio. Poznajem ga i kao generalnog tajnika HBK gdje je svojom službom povezivao biskupe i služio nam, te se pokazao vrlo spretnim u vođenju generalnog tajništva HBK. Imajući u vidu i njegove prirođene darove i talente, ne sumnjam da će odgovoriti pozitivno na izazove koji ga očekuju. Svako zvanje, mjesto i određeno okruženje je izazov za onoga kome se nešto povjerava. Kad sam ga zaredio u Hvaru i kad mu je povjerena Hvarska biskupija rekao sam da mogu očekivanja onih kojima si poslan stvoriti određene strahove i bojazni. Upotrijebio sam riječi koje je Jahve uputio Abrahamu – ‘Ne boj se, Abrahame, krenuti kamo te šaljem’, a spomenuo sam i proroka Jeremiju koji je pozvan od Gospodina drhtao, pa sam rekao: ‘Ne boj se, ne dršći pred problemima, jer Gospodin je s tobom.’ To mu poručujem i sada, i uvjeren sam da će svoje zadatke dobro odraditi.”

Izbor mons. Palića za biskupa hercegovačkih biskupija i na službu u drugoj državi mons. Puljić komentirao je kao dobru mogućnost ukazivanja na činjenicu da smo mi jedan narod: “Rekao bih da je to dobar način razmišljanja: mi smo jedan narod. Jedan od njegovih predšasnika u Mostarskoj biskupiji bio je Pavao Žanić koji je iz Splita došao u Mostar. I ja sam član Mostarske biskupije, pa sam otišao u Dubrovnik i nakon toga u Zadar. Mislim da bi tu širinu trebalo zadržati. To je isti narod s istim izazovima, problemima i kvalitetama. Ne bi trebalo biti previše lokalno vezan. Ovo što je papa učinio, usudio bih se reći, sasvim je normalno.”

Promjena u biskupskoj službi nakon današnjeg imenovanja čeka i mons. Dražena Kutlešu koji odlazi iz Istre u Split: “Već nekoliko desetljeća takve se promjene, iz jednog mjesta u drugo, događaju i u drugim državama. Iako znam da su naši ljudi pomalo lokalpatrioti, te ovakve promjene doživljavaju kao iznenađenje, čini me da to postaje normalna praksa koju treba podržavati. Ne bih imao ništa protiv toga da se takva imenovanja događaju i u Hrvatskoj i u BiH.”

Dosadašnju službu mons. Dražena Kutleše predsjednik HBK komentirao je riječima: “On je vrlo dobro povjereni zadatak u Istri odradio i siguran sam da će i povjerenje koje mu je Sveti Otac ponudio da bude koadjutor splitsko-makarskom nadbiskupu Marinu Barišiću, zajedno s njim izvrsno odraditi. Želim svaki Božji blagoslov i uspjeh u tome.”