Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je tijekom susreta s predstavnicima Hrvatskog saveza za nedjelju podržala inicijativu za uvođenje neradne nedjelje te najavila kako će od resornih ministarstava tražiti razmatranje ovog prijedloga u cilju donošenja zakonskih rješenja koja će zaštititi radnika i pomoći obitelji, donosi Hina.

Među predstavnicima Saveza bili su bivša europarlamentarka Marijana Petir, predsjednik Hrvatskog nezavisnog sindikata Krešimir Sever, predsjednica Sindikata trgovine SSSH Zlatica Štulić te predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira i Hrvatskoga saveza za nedjelju fra Božo Vuleta.

Predsjednica države je podržala inicijativu i istaknula potrebu pokretanja šire rasprave na ovu temu, prvenstveno dijaloga između poslodavaca, sindikata i Vlade. Dodala je kako bi odgovarajuća zakonska rješenja štitila dostojanstveno radno vrijeme radnika, poticala zajedništvo i podigla blagostanje hrvatskih obitelji, sveukupnog zdravlja radnika i opću društvenu dobrobit.

Nakon sastanka je na Facebook profilu predsjednice objavljeno priopćenje u kojem stoji: “Neradna nedjelja – mogućnost da se snažno pomogne prije svega hrvatskoj obitelji.”

U njemu, između ostaloga, piše: “Duboko sam uvjerena da bi kapilarna korist osjetno drugačijeg reguliranja rada nedjeljom, za hrvatsko društvo, prije svega za djecu u navedenim obiteljima, višestruko nadišla nastale troškove za poslodavca, najčešće velike trgovačke lance. Na kraju krajeva, trenutno stanje na hrvatskom tržištu rada, odnosno nedostatak radne snage, i poslodavcima dopušta lakšu prilagodbu na radni tjedan koji bio isključio ili ograničio rad nedjeljom.”

Bitno.net