Potaknuti neviđenom medijskom hajkom kojom se zlonamjerno imputira Obiteljskom centru Varaždinske biskupije da “propagira” i savjetuje stavove koji nisu u skladu s vremenom u kojem živimo, izjavljujemo slijedeće:

Tekstovi koji se nalaze na našoj web stranici prikupljeni su sa raznih strana: iz knjiga, publikacija, časopisa i internetskih stranica, a svi se na direktan ili indirektan način tiču bračne i obiteljske tematike (uglavnom je uz svaki tekst naveden i izvor odakle je tekst preuzet ili potpisan autor). Većina tekstova su jasan i nedvosmislen stav i učenje Katoličke crkve o braku i obitelji. No, osim toga tu su i različiti tekstovi raznih sociologa, pedagoga, psihijatara, bračnih terapeuta koji svaki na svoj način, često i ironično i sarkastično, te na šaljiv način progovaraju o muško-ženskim odnosima, braku i obitelji. Naravno da ti tekstovi sami po sebi ne predstavljaju učenje Katoličke crkve već žele biti poticaj na razmišljanje i zauzimanje vlastitih stavova glede bračne i obiteljske tematike.

Izvlačeći iz tih raznovrsnih tekstova pojedine rečenice ili tvrdnje, te tvrdeći da su to “nauk Crkve ili savjeti Crkve” glede bračnog i obiteljskog života, netko očito želi zlonamjerno dezinformirati javnost i baciti ljagu na sav trud i angažman koji Obiteljski centar ulaže u promicanje bračnih i obiteljskih vrijednosti.

Zanimljivo je da se upravo sada pronalaze “sporni tekstovi” iako su ti isti tekstovi već pet godina na našoj web stranici. Jedna rečenica iz teksta Herba Goldberga, koji inače na sarkastičan način opisuje muškarca (samo treba biti elementarno pošten i taj tekst tako i shvatiti, a ne kao “savjet Katoličke crkve muškarcima”), naime: “što više alkohola mogu konzumirati, to više sam muškarac” predstavlja se kao nešto monstruozno, kao poticanje na konzumaciju alkohola što je upravo tragikomično. U svemu tome jedina nam je utjeha što je sva ta rabota izvlačenja iz konteksta pojedinih rečenica toliko prizemna i providna da nije teško prepoznati odakle potječe i koji su joj motivi.

Pravi razlog i povod ovih zlonamjernih napisa treba gledati u činjenici da je netko uočio kako je član Biskupijskog odbora za pastoral braka i obitelji u Varaždinskoj biskupiji i gospodin Ladislav Ilčić, predsjednik udruge Grozd, te se u kontekstu rasprave o uvođenju spolnog odgoja u škole želi dodatno diskreditirati njega, Obiteljski centar i u konačnosti cijelu Crkvu.

Obiteljski centar Varaždinske biskupije