Na Drugu nedjelju po Božiću, 3. siječnja 2021. u okviru Dana molitve u Požeškoj biskupiji za stradale u razornom potresu prije nekoliko dana u Petrinji, Glini te Sisku i okolici biskup Antun Škvorčević posjetio je Sisak i u Biskupskom domu susreo se s biskupom Vladom Košićem i njegovim suradnicima: Zdravkom Novakom, ekonomom Sisačke biskupije i Markom Karačom, župnikom Katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa. Uz biskupa Antuna iz Požeške biskupije bio je moderator Biskupskog ordinarijata Ivica Žuljević i tajnik požeškog biskupa Matej Siluković, javlja Požeška biskupija.

Tijekom razgovora u Biskupskom domu biskup Vlado Košić predstavio je biskupu Antunu teške posljedice potresa, napose na sakralnim objektima. Kazao je da je na području Petrinje i Siska potpuno uništeno šest župnih crkvi, a teško oštećeno još dvadesetak. Također je spomenuo kako je i Katedrala Uzvišenja Svetoga Križa, koja služi i kao  župna crkva, teško oštećena u potresu te se euharistijska slavlja služe u dvorani Velikog Kaptola. Još je dodao što sve poduzima Caritas njegove Biskupije u ublažavanju nevolja koje je ljudima prouzročio potres, i podrhtavanje tla koje ne prestaje. Biskup Antun podsjetio je kako te nedjelje vjernici u svim župama Požeške biskupije mole za žrtve potresa, napose poginule te se na svršetku misnih slavlja prikupljaju novčani prilozi za pomoć stradalima, koji će uskoro biti uplaćeni Sisačkoj biskupiji. Kazao je domaćem biskupu Vladi kako je svojim pohodom Sisačkoj biskupiji želio upravo ovoga dana iskazati svoju blizinu i pažnju ponajprije njemu osobno i svećenicima a potom svim vjernicima i drugim građanima, posvjedočiti duhovnu solidarnost i upoznati se s razmjerima štete, obećavši da će Požeška biskupija u okviru svojih materijalnih mogućnosti pomoći u obnovi. Kazao je kako je i Caritas Požeške biskupije prikupio pomoć u prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama te novčanim prilozima koje će se u suradnji s Caritasom Sisačke biskupije podijeliti potrebitima na području pogođenom potresu. U razgovoru o obnovi sakralnih objekata, biskup Antun je kazao kako je moguće i u Sisačkoj biskupiji primijeniti model po kojem je pojedina biskupija u Republici Hrvatskoj nakon rata u Bosni i Hercegovini preuzela obnovu pojedine crkve, izrazivši spremnost da se u projekt uključi Požeška biskupija.

Biskupi su iz bližega razgledali oštećenja na Katedrali, župnom domu, Svećeničkom domu i pastoralnom centru, a potom su se uputili u Distributivni centar Caritasa Sisačke biskupije u Sisku gdje više od 200 volontera svakodnevno raspoređuje i dijeli pomoć za stradale u potresu. U razgovoru s ravnateljicom Caritasa Kristinom Radić, koordinatoricom skladišta s. Smiljom Čirko, te vlč. Jankom Lulićem, kancelarom Sisačke biskupije i određenim volonterima biskup Škvorčević se upoznao s organizacijom rada u kojoj napose mladi predstavljaju glavnu snagu pri izvršavanju važnih zadaća. Biskup Antun zanimao se i za način na koji Caritas Požeške biskupije može što prije dostaviti prikupljenu pomoć potrebnima.

Na kraju je biskup Košić izrazio zahvalnost za pažnju i ohrabrenje koje je biskup Antun iskazao Sisačkoj biskupiji svojim posjetom.

Foto: Požeška biskupija