Postavljanje križeva bilo je odgođeno prošli tjedan u četvrtak zbog jakog vjetra. Kako su danas uvjeti povoljni za postavljanje križeva s akcijom se odlučilo krenuti ujutro.

Konstrukcija križa s kapom teška je 780 kilograma. “Radi se o čeliku koji je obojan lakom u zlatnu boju. Visina križa iznad kape je šest metara, a raspon „ruku” je 2 metra i 40 centimetara. Da bi križevi bili u vertikali, na licu mjesta će biti i dvojica geodeta koji će pomagati u vertikalizaciji križeva”, kazao je glavni projektant obnove katedrale arhitekt Damir Foretić.

“Križevi su izrađeni tako da budu otporni na vjetar i potres. Osim vjerske imaju i praktičnu ulogu jer između ostalog dodatno učvršćuju tornjeve”, dodao je arhitekt Foretić.

Blagoslivljajući križeve u četvrtak 7. svibnja kardinal Josip Bozanić među ostalim je rekao kako u budućnosti “želimo podignuti križeve koji su vlastiti ovoj građevini, ovomu domu naše Crkve zagrebačke te iznimnomu znamenu grada Zagreba i domovine Hrvatske. Do toga će vremena ovi križevi biti zamjena, koja će nas još snažnije upućivati na istinu o zemaljskoj privremenosti i prolaznosti te uzdizati našu dušu k Bogu.”