“Isusovo uskrsnuće izvor je i temelj naše nade. Ono je i zalog “nade u vječni život poslije smrti, ali i poticaj na zauzimanje za bolju sadašnjost i budućnost na zemlji”, piše riječki nadbiskup Ivan Devčić u svojoj uskrsnoj poruci.

Sv. Pavao o životu prije uskrsnuća govori kao o raspadljivosti, sramoti, slabosti i o naravnom tijelu, a poslije uskrsnuća slijedi neraspadljivost, slava, snaga i tijelo duhovno. Slika sjemena koje umire da bi iz njega niknula nova biljka ujedno je i slika kontinuiteta ljudske osobe i života prije i poslije smrti. Ako vjerujemo, “mi smo već sada uskrsnuli s Kristom, premda će se to u svoj punini ostvariti i očitovati tek o uskrsnuću mrtvih”, piše nadbiskup.

Obično se smatra da je zemaljsko bogatstvo velika prepreka na putu do Boga, ali “manje smo svjesni činjenice da je podjednako velika prepreka za nasljedovanje Isusa i siromaštvo… Istina je da se u kriznim situacijama mnogi ljudi obraćaju Bogu, ali isto tako i od njega odvraćaju. U onoj mjeri u kojoj je nekome zatamnjena budućnost, lako mu postaje zatamnjen i Krist.” Zato Godina vjere želi pozvati na molitvu Duhu Svetom da naša vjera u Boga u ovome vremenu sve većeg straha za budućnost ne klone, nego da ojača.

“Oni koji u svojim srcima nose kršćansku nadu utemeljenu na Isusovu uskrsnuću, trebaju znati i djelovati, a to znači i mijenjati svijet u skladu s tom nadom ili, bolje, snagom te nade”, zaključuje nadbiskup Devčić. (ika/bitno.net)