Karlovački.hr donosi priču o dvojici poznatih karlovačkih umjetnika, Leonardu Lesiću i Daliboru Jurasu, koji su do sada oslikali brojne popularne murale u Karlovcu. Sada su napravili prekrasan mural u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, odnosno na pročelju župnog dvora.

„Ovo je zapravo mural od dva dijela, sastoji se od slike prečasnog mons. Marijana Radanovića i litanija svetog Josipa. Naime, 14. rujna Radanović bi proslavio 99 rođendan, htjeli smo na poseban način to obilježiti, a ova ideja nam se činila kao idealna za to. Ovaj mural samo je priprema za narednu godinu kada će proći točno sto godina od njegova rođenja. U toj godini htjeli bismo čuvati i isticati sva njegova dobra djela“, izjavio je rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antun Sente.

Mons. Sente objašnjava kako se on obratio Leonardu Lesiću, inače poznatom muralistu koji je oslikao zidove u Karlovcu, Sisku i Londonu, te su zajedno prionuli na posao.

„Mnogi koji su vidjeli mural još u izradi, oduševljeni su idejom. Mons. Radanovića smo prikazali u starijoj dobi, a zapravo je tu skrivena i slika njegovog apostolata jer se je brinuo za starije i nemoćne. Oko njega, kao i oko litanija, nalaze se kockice u različitim bojama koje predstavljaju dobra djela, molitve i svetost Marijana Radanovića“, izjavio je za Karlovački.hr mons. Sente.

Inače, Marijan Radanović je bio poznati hrvatski katolički svećenik. Rođen je 16. rujna prije 99 godina. ZA svećenika je zaređen 1945. godine, a u Karlovac stigao 1955. godine i ostao dubovački župnik gotovo 60 godina. U početku je živio u skučenom tavanskom prostoru župskog dvora.

Godine 1968. započeo je gradnju crkve sv Josipa. Kamen temeljac blagoslovio je tadašnji pomoćni biskup Franjo Kuharić 14. srpnja 1968., a crkvu je posvetio 15. rujna 1974. godine nadbiskup Franjo Šeper. Biskupska konferencija je 1987. donijela odluku da crkvu Sv. Josipa proglasi Nacionalnim svetištem svetog Josipa Crkve u Hrvata. Mons. Radanović je bio glavni urednik „Glasnika sv. Josipa“. Preminuo je 16. kolovoza 2014. u Općoj bolnici Karlovac u 93. godini života i 70. godini svećeništva.

Foto: Igor Čepurkovski /Karlovački.hr