Foto: IKA

Predvodeći euharistijsko slavlje u petak 10. travnja navečer, u crkvi Rođenja Marijina u zagrebačkom naselju Borovje, papinski nuncij Alessandro D’Errico rekao je da su neokatekumeni svjetlo grada Zagreba, Zagrebačke biskupije i Hrvatske te ponovio riječi pape Franje: “Vi ste vrlo veliki dar Božje providnosti Crkvi, idite i naviještajte svojoj braći Radosnu vijest!”

Apostolski je nuncij prije mise rekao da je proučio govor pape Franje o neokatekumenima te želio bolje upoznati Neokatekumenski put u Hrvatskoj. Zahvalio se župniku don Piotru Maiu i vlč. Przemyslawu Palmowskom na gostoprimstvu i okupljenim neokatekumenskim zajednicama prenio posljednju podršku pape Franje od 6. ožujka ove godine na audijenciji. Tada su se naime u Rimu okupile stotine obitelji neokatekumena koje odlaze u svijet naviještati Radosnu vijest, kako bi primile blagoslov pape Franje.

Poznato je da papa Franjo, kao i njegova posljednja dva prethodnika, snažno podržavaju Neokatekumenski put, pa sam vas i ja želio upoznati, rekao je nuncij.

Tijekom homilije o uskrsnoj svijeći, apostolski je nuncij spomenuo neokatekumenski običaj cjelonoćnog uskrsnog bdjenja, a pozom istaknuo da je svijeća koju smo palili u toj noći simbol Uskrsa koje nam rasvjetljuje razum i grije srce. Zato je Isus rekao: “Ja sam svjetlo svijeta!”

Papa podržava i blagoslivlja Neokatekumenski put jer neokatekumeni odlaze u misije na sve krajeve svijeta, siromašnima, onima koji su “daleko” od vjere, navještaju po trgovima, drže kateheze po crkvama.

Nova evangelizacija je projekt Crkve pape Franje, koji je rekao da Isusa često zatvaramo u Crkvi i ne dopuštamo mu da iziđe, zato “nemojmo frustrirati Duha Svetoga, flaširati ga i ograničavati u djelovanju, dozvolimo da se Njegove karizme šire” završio je homiliju nuncij u crkvi Rođenja Marijina na zagrebačkom Borovju.

Bitno.net