Zakon

Hrvatski savez za život CRO-VITA osnovan kao savez udruga koje imaju za cilj očuvanje vrijednosti ljudskog života i dostojanstva uputio je u ime zamrznutih embrija pismo javnosti koje prenosimo u cijelosti.

Na tisuće nas iz zamrzivača hrvatskih zdravstvenih ustanova u kojima čekamo „istek roka trajanja“ i pravorijek zakonodavaca o našoj sudbini, ovim otvorenim pismom pozivamo sve ljude dobre volje u Hrvatskoj da poštuju, brane, ljube i služe životu, svakome ljudskome životu od začeća do naravne smrti.

Svjesni smo svog položaja u kojemu nama, ljudskim bićima, Ustav Republike Hrvatske u članku 21., istina, jamči pravo na život i zabranjuje smrtnu kaznu nad nama, ali svejedno mnogi od nas umiru tijekom postupaka medicinski pomognute oplodnje. Sada čujemo kako, ne samo da se neće riješiti naše pitanje, već se želi ozakoniti da se još veći broj naše braće i sestara zamrzava u tekućem dušiku na -196ºC tobože za kasniju uporabu, a da je njihova stvarna sudbina zapravo neodređena i neizvjesna. Izgleda da je izvjesno samo to da će njih troje od deset neminovno umrijeti prilikom odmrzavanja.

Jer smo ljudska bića zavređujemo početak života unutar čina ljubavi majke i oca; umjesto zdjelica i epruveta zavređujemo čitavo majčino biće i njeno tijelo za rast i razvoj od samog početka; zavređujemo priliku roditi se i zagledati vam se u oči. Jer smo ljudska bića zavređujemo imati svoje zagovaratelje koji neće dopustiti da nam se uskraćuje temeljno pravo na život, da nas se ponižava manipulativnim nazivima poput „nakupine stanica“. Nadalje, jer smo ljudska bića ne zavređujemo da nas se uzima kao proizvod kojega se, ako nije dovoljno dobar, može jednostavno ukloniti; da moć tehnologije bude važnija od našega dostojanstva; da nas se namjerno izlaže smrtnoj opasnosti i zdravstvenim rizicima u tehnikama izvantjelesne oplodnje ili da se nasilnim zamrzavanjem onemogućuje naš razvoj te da nas se, unatoč znanstvenim činjenicama ostavlja na milost i nemilost proizvoljnom određivanju početka našega postojanja. Naposljetku, jer smo ljudska bića, zavređujemo da želja naših roditelja za nama ne bude važnija od nas samih, a njihovo pravo na liječenje neplodnosti ne ide pod cijenu naših života.

Stoga smo se odlučili udružiti i potražiti one koji su se bezrezervno spremni zauzeti za naše živote i našu dobrobit. Tražimo svoje zastupnike među hrvatskim građanima, a osobito među zastupnicima u Hrvatskome saboru podsjećajući da su i oni nekoć bili zameci. Pozivamo ih da, prilikom glasovanja o Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji, smognu hrabrosti i stanu u našu obranu te obranu naše buduće braće i sestara.

Znate li da je pri vašem začeću bila određena boja vaših očiju kojima ovo čitate?

Hrvatski savez za život CRO-VITA