39039

Okupljene je pozdravio domaći župnik Ivan Sakač koji je istaknuo kako je na ovaj blagdan blagoslovljena kapela u Strmcu Podravskom te se zato svake godine, na blagdan Majke Božje Snježne tu slavi svečana misa. „Danas smo zahvalni Bogu i za slobodnu nam domovinu Hrvatsku. Domovina nije samo zemlja nego sve što je na njoj, osobito ljudi. Ljubeći domovinu ljubimo Boga kojemu sve pripada”, rekao je župnik i nastavio kako jednom svjedoku ljubavi prema Bogu i domovini ovaj dan na poseban način odaju priznanje postavljajući mu spomen-bistu.

Spomen-bista Pavlu Bedeniku 70 godina nakon njegove mučeničke smrti postavljena je pored mjesne kapele, a rad je kipara Slavka Bunića. Postavljanje biste sredstvima su omogućili nećaci vlč. Bedenika, a prije početka molitve i otkrivanja biste, nekoliko riječi o životu vlč. Bedenika izrekao je pranećak Andrija Bedenik.
Pozdravio je biskupa uime vjernika iz Strmca Podravskog, samozatajnih, marljivih, vrijednih ljudi, vjernih Bogu i domovini.

„Sve te osobine imao je i najveći sin našeg mjesta, Pavao Bedenik, rođen 21. srpnja 1914. godine od oca Marka i majke Jele rođ. Pongračić, kao najmlađi od šestorice sinova. Godine 1939. zaređen je za svećenika Senjske biskupije jer je ta biskupija oskudijevala svećenicima te je prve svećeničke službe obavljao kao kapelan u Brinju i Bribiru. Poslije toga imenovan je upraviteljem župe Klana, a zatim župe Kaluđerovac u Lici. U tim nemirnim ratnim vremenima kao istinski domoljub sukobio se s talijanskim fašističkim vlastima zbog čega je morao prijeći u Zagrebačku nadbiskupiju. Blaženi kardinal Alojzije Stepinac imao je povjerenje u mladoga svećenika Pavla te mu je u najtežim ratnim vremenima 1942. godine povjerio upravljanje novoosnovanom župom Presvetog Trojstva u Čačincima, gdje je revno i neumorno obavljao svoje pastirsko poslanje te osnivao nova vjerska društva među kojima su najpoznatiji bili križari. Zbog svoje revnosti u službi, naročito aktivnog pastoralnog rada, život mu je došao u opasnost i bio je prisiljen napustiti Čačince te je 1945. godine postao župnikom u Sv. Martinu pod Okićem. I tamo je bio dobar pastir svome stadu – u teškim vremenima poraća pomagao je svojim župljanima i duhovno, ali i materijalno – dobar dio crkvene zemlje dao je na besplatnu obradu brojnim siromašnim obiteljima. Nije se libio kritizirati nove komunističke vlastodršce kojima su puna usta bile pravde, a u stvarnosti su činili nepravdu. To se tim vlastodršcima nije svidjelo i zbog toga je velečasni Pavao stradao 12. rujna 1946. godine, mučeničkom smrću, na dvorištu ispred župnog stana u Sv. Martinu pod Okićem, pogođen hicem iz puške”, rekao je Andrija Bedenik te uz riječi dobrodošlice zahvalio biskupu na dolasku.

Biskup Mrzljak je u pozdravnoj riječi rekao „da nam je potrebno kao narodu da ovakve primjere ubijenih svećenika, kojih je u Hrvatskoj ubijen najveći broj od svih komunističkih zemalja u Europi, istaknemo jer su bili ljudi vjere, radi koje su, iz mržnje, ubijeni”. Pavla Bedenika u Sv. Martinu pod Okićem naslijedio je kardinal Franjo Kuharić, kojem je u ono vrijeme nakon ubojstva povjereno upravljanje tom župom. Nažalost, tek nakon sedamdeset godina zatvaramo poglavlja povijesti koja su već odavno trebala biti zatvorena. Mnogi zločini komunističkog režima i danas nisu procesuirani, počinitelji nisu pronađeni, a svjedoci smo da ih se i danas želi zaštititi, napomenuo je biskup.

Nakon molitve za pokojnog vlč. Bedenika, biskup Mrzljak započeo je misno slavlje, a s biskupom su koncelebrirali Ivan Sakač, domaći župnik, Josip Drvoderić, župnik iz Donje Voće, Ivan Rak, župni vikar u župi sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, te domaći sin Ivica Gladoić, župni vikar u župi bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici.

U homiliji biskup Mrzljak se osvrnuo na evanđeoski ulomak u kojem Isus blaženijim od svoje Majke, naziva one koji Božju riječ slušaju i čuvaju.

„To vrijedi za svakoga od nas onda kad Božju riječ slušamo i vršimo. Utječemo se zagovoru Blažene Djevice Marije kako bismo zaista bili blaženi slušajući i vršeći Božju riječ. A vršiti Božju riječ, znači moliti za svoje pokojne, za neprijatelje, za one koji nose mržnju u svome srcu, za počinitelje ubojstva vlč. Bedenika, kao i mnogih drugih svećenika, vjernika koji su bili žrtve mržnje komunističkog režima. Oprostiti drugima, moliti za svoje neprijatelje… pod Marijinim zagovorom danas to ovdje činimo”, napomenuo je biskup. Mons. Mrzljak osvrnuo se i na obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te istaknuo „da smo danas Bogu zahvalni za slobodnu državu Hrvatsku za koju smo se izborili braneći se u Domovinskom ratu”. Uz molitvu za poginule branitelje biskup je istaknuo važnost molitve za našu Domovinu.

Na kraju misnog slavlja župnik Sakač zahvalio je biskupu Mrzljaku na dolasku, svojim župljanima za pomoć oko organizacije svečanosti, a posebno nećacima Pavla Bedenika, Nadi, Miri i Pavlu. Nakon riječi zahvale priređena je procesija s kipom Majke Božje Snježne, a nakon procesije biskup je, pridruživši se riječima zahvale, na nazočne zazvao Božji blagoslov.

IKA | Bitno.net