U svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama kod Ogulina tradicionalno se prvu nedjelju nakon Velike Gospe slavi hodočasnička misa za bolesne, starije i nemoćne sa sakramentom bolesničkog pomazanja. Misu je 18. kolovoza predvodio riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić u koncelebraciji čuvara svetišta popa Antuna Luketića, župnika Generalskog Stola Ivice Tolle, župnika župe bl. Alojzija Stepinca iz Ogulina fra Petra Grubišića i Josipdola Petra Šporčića.

Misu je animirao župni zbor Oštarija pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića. Ove godine proslavljen je mali jubilej, 50 godina ovog hodočašća koje je uveo nekadašnji župnik Ogulina i Oštarija mons. Juraj Petrović. Marijansko svetište u Oštarijama postaje sve poznatije kao utočište za potrebite, posebno one koji zbog svojih bolesti traže duhovnu utjehu.

Foto: Gospićko-senjska biskupija

Nadbiskup Devčić je podsjetio da je u ovo svetište češće dolazio dok je postojala zajednička Riječko-senjska nadbiskupija, a u homiliji je prema evanđelju po Luki teološki protumačio tri pojma, oganj, krst i mir. Nadbiskup je uputio na velike probleme današnjih obitelji u kojima ima mnogo nasilja, pobačaja, zanemarivanja starijih, posljedice čega su i razne bolesti. Mnogi koji traže utjehu zbog svojih bolesti došli su u svetište. Molimo zato za pomoć Mariju, posebno za one koji skrbe o bolesnicima kao milosrdni Samarijanci. U tome nam je Marija najbolji uzor, rekao je mons. Devčić. Uslijedila je podjela sakramenta bolesničkog pomazanja brojnim hodočasnicima.

Foto: Gospićko-senjska biskupija

Nadbiskup Devčić je na koncu pohvalio čuvara svetišta popa Luketića koji je u kratkom vremenu oformio grandioznu knjižnicu „Biskupa i filozofa Nikole Modruškog“, a započeo je u suradnji sa školom podučavati mlade glagoljicu. Primjer je to da je Crkva istinski promicatelj kulture, uma, srca, duše i tijela.

Više o crkvi i svetištu Gospe od Čudesa možete pročitati OVDJE.

IKA | Bitno.net