Odgajateljica Vego istaknula je kako se pedijatri slažu da prevelika izloženost televiziji djeteta mlađega od dvije godine može imati negativne posljedice na razvoj njegova mozga, a za stariju djecu preporučuju se ne više od dva sata dnevno nenasilnog, edukativnog i djeci prilagođenog programa. Gledanje televizije za dijete je vrlo naporna aktivnost jer se gledajući napinju svi mišići, ubrzava se rad srca, a tijelo ostaje pasivno. Takva situacija dovodi do stresa, uznemirenosti, frustracije koju predškolarac, ali i školarac, može vrlo teško podnijeti.

Poznata je veza televizije i pretilosti, spomenula je M. Vego te pojasnila da stoga svi savjeti koji idu u prilog razvijanju zdravih prehrambenih navika idu i za time da se nikada istodobno ne gleda televizija i jede jer gledajući televiziju i odrasli i djeca pojedu više hrane nego kada ne gledaju televiziju. Također je potvrđeno da djeca koja u ranoj dobi previše vremena provedu pred televizijom, kao sedmogodišnjaci imaju značajnih problema s koncentracijom.

Istaknuto je bilo da su djeca i tinejdžeri sve više pred ekranom, bilo televizijskim ili kompjuterskim ili gledaju u mobitel te tako provedu čak sedam i pol sati dnevno.

Odgajateljica Vego savjetovala je roditeljima da preuzmu odgovornost jer se djeca ne mogu sama kontrolirati, da ne stavljaju televizor u dječju sobu, dogovore se s djetetom što želi gledati, ne koriste televizor kao dadilju te se potrude i sami što manje gledati televizijski program.

IKA | Bitno.net