S ciljem zajedničkog promišljanja o tome na koji način u Godini vjere, kroz djelotvornu ljubav, svjedočiti Caritas, Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je godišnji susret volontera na kojemu se okupilo oko 150 sudionika – stotinjak volontera iz župâ i pedesetak osoba koje volontiraju u kućama ili projektima nadbiskupijskog Caritasa. Susret je održan 1. prosinca u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu.

Na početku susreta sudionike su pozdravili predsjednik Nadzornog vijeća CZN-a zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić i ravnateljica CZN-a s. Jelena Lončar. Mons. Pozaić zahvalio je volonterima te ih nazvao radošću i nadom zagrebačke Crkve i Caritasa u ovim, za mnoge, teškim vremenima, a ravnateljica Caritasa čestitala je volonterima na nesebičnom služenju te im posvijestila da upravo oni žive otajstvo vjere u iskustvu karitativnog djelovanja, na što zdušno poziva vjernike zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić u svojem Pismu prigodom otvaranja Godine vjere.

U edukativno-informativnom dijelu susreta održano je jedno predavanje i dvije prezentacije – predavanje “Caritas u Godini vjere” održao je dr. Milan Špehar, prezentaciju “Župni caritasi u Godini vjere” održao je voditelj Službe za župne caritase CZN-a Robert Futač, a prezentaciju na temu “Volonterstvo u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije” koordinatorica volontera i volonterskih aktivnosti CZN-a Ivana Reić.

Dr. Špehar predstavio je volonterski rad kao služenje drugima, a time i kao najsigurniji duhovni put samoostvarenja svake osobe. Voditelj Futač podsjetio je na poslanje Caritasa i njegovu organizacijsku strukturu te okupljene upoznao s dosadašnjim radom i nekim planovima za buduću suradnju nadbiskupijskog Caritasa i 108 župnih Caritasa u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Koordinatorica Reić navela je podatke o volonterskom radu u CZN-u tijekom 2011. godine, prema kojima je 273 volontera odradilo 19 708 sati. “Konačne brojke za 2012. godinu još nemamo ali primjećujemo porast broja volontera u svim sektorima djelovanja”, istaknula je koordinatorica Reić.

Na završetku susreta, predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Jerneić potaknuo je volontere da budu ponosni na to što su volonteri u Caritasu te je sve vjernike pozvao da se uključe u karitativni rad u svojim župama jer zajedničkim, organiziranim radom mogu učiniti puno više dobra negoli kada djeluju pojedinačno.

Misu u crkvi sv. Marije na Dolcu predvodio je mons. Jerneić, koji je održao i prigodnu propovijed, a pjevanje su animirali Ivanka Stahuljak (sopran) i Javor Valjak, naslovni orguljaš crkve sv. Ivana Krstitelja u Novoj Vesi. (ika/bitno.net)

Foto: www.zg-nadbiskupija.hr