Svećenici, đakoni i bogoslovi Križevačke eparhije na čelu s križevačkim vladikom Milanom Stipićem okupili su se od 30. kolovoza do 2. rujna u Križevcima na godišnje duhovne vježbe od 30. kolovoza do 2. rujna. Duhovne vježbe s naglaskom na svećeničku duhovnost vodio je o. Srećko Rimac OCD, vrsni poznavatelj duhovnosti i liturgije bizantske tradicije te se u nagovorima često osvrtao na svete oce i velike duhovnike istočne Crkve.

Uz svakodnevno služenje službi Časoslova i svetu Liturgiju, svećenici na čelu s vladikom molili su i za pokojne biskupe i svećenike Križevačke eparhije. U srijedu 1. rujna, kada se u bizantskoj liturgijskoj tradiciji slavi početak crkvene godine (Načalo Indikta), u pohode vladiki Stipiću i svećenicima došao je nuncij Lingua u pratnji tajnika nuncijature te je suslužio na svečanoj liturgiji. Apostolski nuncij na kraju je zahvalio biskupu Stipiću i svima okupljenima, izrazivši radost što vidi okupljenu živu i mladu Crkvu i što može sudjelovati u bogatoj i lijepoj bizantskoj liturgiji zajedno s klerom i vladikom križevačkim.

Zahvalivši nunciju Lingui na pohodu, u homiliji je vladika Stipić, između ostalog, govorio o radosti novoga početka, osobito obraćajući se svećenicima: ”Mi, svećenici, u životu nastojmo mijenjati svoje navike, poboljšavajmo svoje bratstvo i zajedništvo. Radimo na izgradnji Crkve kao tijela Kristova zajedno sa svojim vjernicima. Svaki čovjek može učiniti pozitivnu promjenu, posebno u odnosu sa svojim bližnjima. Drugi će nas prepoznati kao kršćane upravo prema ljubavi prema braći i drugima”. Na kraju liturgije, bio je blagoslov okupljene djece i školaraca na početku nove školske godine.  Zamolio je sve da mole za papu Franju.

Foto: Križevačka eparhija