Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u razgovoru za RTL danas osvrnuo se na odluku Vlade RH da od 2. svibnja dopusti bogoslužja.

Odgovarajući na pitanje kako to da će vjerske službe biti dozvoljene prije 11. svibnja, za kada je najavljeno dopuštanje okupljanja više od 10 ljudi, Božinović je istaknuo da će “epidemiolozi napraviti posebnu uputu”.

“Mislim da je Crkva pokazala visoku razinu kooperativnosti. Ja se zahvaljujem vjernicima koji su se pridržavali mjera. Ne mogu reći što će epidemiolozi preporučiti, ali sigurno će biti manje ljudi nego što je to uobičajeno”, dodao je Božinović.

Ministar je poručio i kako se nada da neće doći do ukidanja relaksacije mjera, ističući da je u tome ključno da se pridržavamo uputa epidemiologa.

“Imamo obvezu cijelo vrijeme pratiti broj zaraženih i umrlih. Ako bude nagli porast broja oboljelih, morat ćemo vidjeti koja je od mjera tome pridonijela i reagirati”, kazao je.

Prvo popuštanje odredbi kreće od ponedjeljka. Božinović ističe kako bitku možemo dobiti jedino ako djelujemo zajedno.

”Kontrolirati toliki broj objekata je nemoguće. Naravno da će se izlaziti na neke dojave i upozoravati ljude. Poanta je da se svi držimo uputa kako bi zaštitili druge i kako bi popuštanje mjera potrajalo”, kaže ministar.

Svi će dobiti preporuke kako se treba ponašati, a ministar kaže da računaju na savjesno ponašanje građana koji su, naglašava, shvatili da se radi o dosad neviđenoj situaciji.

Što se tiče propusnica, Božinović kaže da nije isključeno da se one ukinu 11. svibnja no naglašava da sve ovisi o ponašanju svakog pojedinca.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

Bitno.net