Sanja Nikčević

Nagrada Andrija Buvina, koja se na Danima kršćanske kulture dodjeljuje za izniman doprinos kršćanskoj kulturi i zastupanju kršćanskih vrijednosti u kulturno-javnom životu, ove godine je pripala našoj kolumnistici Sanji Nikčević. Nagrada je nazvana u čast Andrije Buvine, drvorezbara, kipara i slikara iz 13. stoljeća koji je izradio monumentalne vratnice splitske katedrale s 28 reljefa iz Kristova života, jedan od najznačajnijih spomenika europske romaničke umjetnosti.

Sanja Nikčević je teatrologinja, kazališna kritičarka i profesorica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Njezino djelovanje usmjereno je prema afirmaciji temeljnih ljudskih vrijednosti iz jasno postavljene kršćanske pozicije, vrlo često protiv vladajućih trendova u kazalištu i teoriji, ali uvijek uz znanstveni pristup temama kojima se bavi. Profesorica Nikčević vjeruje kako je osobni primjer života najbolji pokazatelj onoga u što čovjek vjeruje i zagovara te djeluje kao selektorica Festivala kršćanskog kazališta od njegova pokretanja 2015., piše kazališne kolumne na Bitno.net, vodi emisiju na Radio Mariji “Kazalište bez maske”, aktivno je uključena u rad katoličkih udruga, a objavljuje i duhovne teme u raznim glasilima (Book, Injigo).

Zato je 2015. dobila Priznanje studentskog kapelana Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku za promicanje sinteze vjere, znanosti i umjetnosti umjetničkim i profesionalnim radom, a odlikovana je Redom hrvatskog pletera za doprinos razvitku i ugledu države te za dobrobit građana 2000. Plaketu nagrade, koja sadrži detalj s vratnice splitske katedrale, izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić. Gospođa Sanja Nikčević nagradu će primiti 27. ožujka, na završetku manifestacije.

Tekstove naše kolumnistice možete pronaći OVDJE.

Bitno.net