NAGRADA NAŠOJ KOLUMNISTICI

Naša kolumnistica Sanja Nikčević dobitnica je nagrade ‘Andrija Buvina’ za izniman doprinos kršćanskoj kulturi

Djelovanje Sanje Nikčević usmjereno je prema afirmaciji temeljnih ljudskih vrijednosti iz jasno postavljene kršćanske pozicije, vrlo često protiv vladajućih trendova u kazalištu i teoriji, ali uvijek uz znanstveni pristup temama kojima se bavi

Sanja Nikčević

Nagrada Andrija Buvina, koja se na Danima kršćanske kulture dodjeljuje za izniman doprinos kršćanskoj kulturi i zastupanju kršćanskih vrijednosti u kulturno-javnom životu, ove godine je pripala našoj kolumnistici Sanji Nikčević. Nagrada je nazvana u čast Andrije Buvine, drvorezbara, kipara i slikara iz 13. stoljeća koji je izradio monumentalne vratnice splitske katedrale s 28 reljefa iz Kristova života, jedan od najznačajnijih spomenika europske romaničke umjetnosti.

Sanja Nikčević je teatrologinja, kazališna kritičarka i profesorica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Njezino djelovanje usmjereno je prema afirmaciji temeljnih ljudskih vrijednosti iz jasno postavljene kršćanske pozicije, vrlo često protiv vladajućih trendova u kazalištu i teoriji, ali uvijek uz znanstveni pristup temama kojima se bavi. Profesorica Nikčević vjeruje kako je osobni primjer života najbolji pokazatelj onoga u što čovjek vjeruje i zagovara te djeluje kao selektorica Festivala kršćanskog kazališta od njegova pokretanja 2015., piše kazališne kolumne na Bitno.net, vodi emisiju na Radio Mariji “Kazalište bez maske”, aktivno je uključena u rad katoličkih udruga, a objavljuje i duhovne teme u raznim glasilima (Book, Injigo).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je 2015. dobila Priznanje studentskog kapelana Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku za promicanje sinteze vjere, znanosti i umjetnosti umjetničkim i profesionalnim radom, a odlikovana je Redom hrvatskog pletera za doprinos razvitku i ugledu države te za dobrobit građana 2000. Plaketu nagrade, koja sadrži detalj s vratnice splitske katedrale, izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić. Gospođa Sanja Nikčević nagradu će primiti 27. ožujka, na završetku manifestacije.

Tekstove naše kolumnistice možete pronaći OVDJE.

Bitno.net

Objavljeno: 16. ožujka 2018.

Možda vam se svidi