Prvi dan trodnevnice ususret proslavi svetog Lovre, zaštitnika Župe Zmijavci, u ponedjeljak 7. kolovoza slavljena je misa na temeljima starokršćanske bazilike na Bublinu podno glavice Dikovače s ilirskom gradinom. Događaj je poseban jer se na tom mjestu nakon 1500 godina slavila euharistija.

Temelje bazilike pronašao je fra Ivan Tonković (Zmijavci, 1. travnja 1851. – Imotski, 17. listopada 1911.). Njegov otac na tom mjestu imao je vinograd. Fra Ivan je bio nastavnik u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju i ravnatelj arheološke zbirke, bavio se i arheološkim iskapanjima u Čitluku. Prisjećao se kako bi se u vinogradu na Crkvini u Zmijavcima prilikom obrađivanja zemlje nalazilo ukrašena kamenja. Dolaskom za župnika u Podbablje počeo se baviti istraživanjem te je 1898. godine iz zemlje izranjala bazilika s dvjema polukružnim apsidama na istoku.

Radi se dakle o građevnom sklopu iz 5. stoljeća koji je služio za kršćansko bogoslužje vjernicima rimskog naselja Novae, koje se protezalo uz rimsku cestu koja je iz Salone prolazila kroz Zmijavce i Runoviće za Naronu. Kameni ulomci daju naslutiti da je bazilika u 7. stoljeću nasilno srušena za vrijeme seobe naroda te nakon toga nije više obnavljana. Svi ovi kratki ulomci iz povijesti daju sliku da je u rimskoj provinciji Dalmaciji kršćanstvo bilo veoma živo.

Foto: Župa Svih svetih Zmijavci / Facebook

Misno slavlje predvodio je fra Zoran Kutleša, gvardijan Samostana svetog Franje u Imotskom, a u koncelebraciji su bili fra Frano Laco, župnik Zmijavaca, te lijepi broj franjevaca koji poslužuju župe imotskog samostanskog okružja.

Na temeljima bazilike okupilo se oko 250 vjernika, a misno slavlje animirali su ministranti te zbor Župe Zmijavci.

Na kraju misnog slavlja riječima zahvale obratio se fra Frano Laco, iskazao je zahvalu dragom Bogu na lijepom vremenu i milosti što su na temeljima bazilike mogli proslaviti misu, franjevcima na svesrdnoj podršci, te župljanima Zmijavaca uz želju da se ovakvi susreti na temeljima starokršćanske bazilike nastave te da se dragom Bogu s tog mjesta uzdiže pjesma.

Foto: Župa Svih svetih Zmijavci / Facebook