Ispred crkve sv. Vlaha održana je u petak 15. siječnja konferencija za novinare na kojoj je predstavljena ovogodišnja Festa sv. Vlaha i njen proglas.

Predvoditelj središnjeg euharistijskog slavlja na svetkovinu sv. Vlaha 2021. godine bit će apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, dosadašnji dubrovački biskup, a sada riječki nadbiskup koadjutor. Ovogodišnji festanjuli su Ivica Đurđević-Tomaš, pomorac, kapetan duge plovidbe, rođen u Dubrovniku i Ivica Vrlić, obrtnik, kamenoklesar, također rođen u Dubrovniku.  Festanjul Vrlić na konferenciji za novinare pročitao je ovogodišnji Proglas Feste sv. Vlaha.

Festanjulima Feste sv. Vlaha 2021. godine imenovani su festanjuli koji su tu dužnost obnašali i prošle godine, a kako je objašnjeno na konferenciji za medije, učinjeno je to tako zbog izvanrednih okolnosti i nemogućnosti održavanja redovnih sastanaka bratovštine festanjula, a time i provedbe procedure za prijedlog novih kandidata. Na prijedlog uprave Bratovštine festanjula, prema uobičajenoj praksi, mons. Mate Uzinić, imenovao je festanjulima ove Feste prošlogodišnje festanjule.

Rekavši kako se ovdje ispred crkve Sv. Vlaha nalazimo ususret Festi rektor crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić kazao je: „Nalazimo se u neobičnim vremenima, svi smo svjesni okolnosti koje pogađaju naš grad i cijeli svijet. Ali važno je kad god dolazimo do svečeve crkve, kad god dolazimo do našeg Parca da nikad ne gubimo nadu. Kad god vidimo negdje lik sv. Vlaha onda uvijek u njemu prepoznamo tu tisućljetnu brigu sveca za naš Grad, uvijek prepoznajemo da je ovaj Grad prolazio i kroz veće nedaće i nikad nije posustajao, nikad nije gubio nadu. Tako smo i mi danas, u ovo moderno vrijeme pozvani nastaviti istim tim stopama – ne gubiti nadu. Zato smo se danas ovdje okupili da čujemo proglas i crkveni program Feste.“

Foto: Dubrovača biskupija

Rektor Katušić kazao je kako se još od kraja prošle godine intenzivno radi na organizaciji Feste, te se planira održavanje svih dijelova Feste, od tribina ususret Festi, preko otvaranje Feste, svečane mise i procesije te slavlja na Gorici i zatvaranja Feste. „Kako će sve to izgledati mi još uvijek ne znamo. Same detalje, koje ćemo mjere dobiti s razine nacionalnog stožera, još uvijek nemamo“, kazao je rektor te poručio vjernicima da se i ove godine Festa organizira uobičajenom misom i procesijom i svime što uz to ide.

Ono što je velika novost ove godine je jedan detalj, koji je spomenut i u pročitanom Proglasu Feste sv. Vlaha. Proglas je, naime, svečani poziv puku da dođe u Grad, njime se pozivalo ljude iz grada i biskupije kao i izvan biskupije da pohode Parca i iskažu mu štovanje. „Ove godine  taj proglas zbog okolnosti u kojima se nalazimo je poziv da proslavimo našeg sveca, ali u prvom redu da to učinimo iz svojih domova, da se suzdržimo od dolaska u Grad“, istaknuo je rektor Katušić. „Festa će se dogoditi, bit će na njoj predstavnici vjernika, župa, određeni broj barjaka koliko bude dozvoljeno. Ali nije vrijeme da bude gužva kao što je to uobičajeno. Razumijemo da nam to nije lako. Razumijemo da bi svatko od nas volio da je sve kao što je bilo nekada.“

Rektor Sv. Vlaha je kazao i kao će svi dijelovi Feste biti prenošeni putem mrežne stranice www.festa2021.hr kao i putem drugih medija te pozvao još jednom građane da se suzdrže od dolaska u Grad: „Pa vas zbilja pozivamo da se iz ljubavi prema bližnjima, iz ljubavi prema drugome, što je temelj vjere i onoga što je živio sv. Vlaho, svatko od nas suzdrži od dolaska i prati Festu iz doma.“

Predvoditelj trodnevlja koje počinje 30. siječnja u zbornoj crkvi sv. Vlaha bit će don Ivica Huljev, biskupski povjerenik za otok Brač. Misno slavlje na Gorici sv. Vlaha, na završetku Feste, predslavit će fr. Mihovil Žuljević-Mikas, župnik Župe sv. Križa u Gružu.