Pod geslom “Zagreb te moli tvoj zagovor svet dolazeć’ k tebi tri stotine ljet” održava se 300. Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj. Službu svjetla na bistričkoj kalvariji u subotu 9. rujna predvodio je zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša.

Na početku Službe svjetla Nadbiskup je pozvao okupljene vjernike da oraspolože srca kako bi osjetili “radost koja raste, onako kako raste sigurnost da je Isus uskrsnuo i da je živ u svojoj Crkvi. Pridružujemo se silnom mnoštvu zagrebačkih hodočasnika koji već tri stotine godina dolaze u Mariju Bistricu. Pođimo za Isusom, putovima ovoga svijeta, ali i putem Svjetla na kojem se otkriva izvor i novost života.”

Mladi su čitali razmatranja i predvodili krunicu moleći otajstva svjetla.

“Večeras molimo da naša srca učiniš po svome srcu, da ih ražariš ognjem ljubavi Duha svojega, da ih ispuniš svijetlom spoznaje tvoje spasonosne blizine kako bismo se na svojim životnim putovima nesebično drugima darovali. Na tom putu večeras nam svijetli i lik blaženoga Alojzija, zagrebačkog nadbiskupa i svjedoka vremena. On nevin osuđen postao je opravdanjem za druge. U tami zla ostao je svjedok Kristova svjetla i tako raspršio tminu zabluda. Pismo nam govori da mnogo može žarka molitva pravednikova. Neka nas on sada zagovora. Neka i dalje moli za naš hrvatski narod i naš grad Zagreb da ti uvijek ostane vjeran.”

“Ovdje tražimo blagoslov kao obitelj, kao hodočasnici grada Zagreba. Ispunjavamo zavjet kojega su kroz stotine godina ispunjavali naši sugrađani. Ovdje, na ovaj put svjetla, donosimo tame naše svakodnevice, one pojedinačne i one zajedničke. Donosimo tamu za koju molimo Božje svjetlo. Jedino Božjim svjetlom obasjani i snagom vjere ohrabreni izgrađujemo bolji i ljepši svijet, postajemo najljepši ures našega grada Zagreba.”

U subotu, nadbiskup Kutleša u Mariji Bistrici se susreo s mladim hodočasnicima Zagrebačke nadbiskupije.

Nadbiskup Kutleša mladima je poručio kako svako hodočašće ima svoj cilj. “Hodočašće nije samo hodanje bilo kuda. Svatko od vas krenuo je na hodočašće s nekom molbom i poput Blažene Djevice Marije molimo Boga da ju usliši.”

“Kad pogledamo Mariju, vidimo da je ona ostala uz svoga Sina i kada je bilo najteže. Svi su otišli, a Majka ostaje. Dragi mladi, u životu ćete doživjeti da će vas mnogi, i oni u koje ste se najviše uzdali, ostaviti zbog različitih interesa, ali Isus Krist uvijek je uz vas. Znajte u svom životu, kada vam je najteže, tražiti pomoć Isusa Krista i nikada nemojte otići od Njega. U tom duhu, i ja molim za vas i zajedno ćemo na ovom hodočašću moliti Blaženu Djevicu Mariju da pogotovo vas mlade prati u vašem životu i da budete onakvi kakve vas Bog želi, da budete na ponos svojim roditeljima, župama i svima onima koji vam žele dobro”, kazao je nadbiskup Kutleša.

Zavjetno hodočašće grada Zagreba nastavlja se u nedjelju 10. rujna pobožnošću križnoga puta u 9 sati, svečanom procesijom od kapele Ave Maria u 10.30 sati i euharistijskim slavljem u 11 sati koje predvodi zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša.