Svečanim euharistijskim slavljem, koje je u utorak 7. svibnja na splitskoj rivi, predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić, Splitsko-makarska nadbiskupija i grad Split proslavili su svetkovinu nebeskog zaštitnika sv. Dujma – biskupa i mučenika prvih kršćanskih stoljeća.

Proslava je počela tradicionalnim svečanim ophodom sa svečevim moćima, od splitske prvostolnice do prigodnog oltara na splitskoj Rivi. U procesiji su, uz nekoliko desetaka tisuća vjernika, sudjelovali i brojni svećenici, redovnici i redovnice, kandidatice, bogoslovi, nositelji vlasti, predstavnici društveno-političkih i kulturnih ustanova, obitelji, mladi i djeca, branitelji, crkvene, humanitarne i viteške udruge, vojska, policija te mnoge folklorne skupine grada i okolice.

Uz domaćine nadbiskupa Križića i nadbiskupa u miru Marina Barišića, na slavlju su sudjelovali i apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua, riječki nadbiskup i metropolit Mate Uzinić, barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije Rrok Gjonlleshaj, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, šibenski biskup Tomislav Rogić, hvarski biskup Ranko Vidović, dubrovački biskup Roko Glasnović, novoimenovani požeški biskup Ivo Martinović, zadarski nadbiskup u miru Želimir Puljić, kotorski biskup u miru Ilija Janjić, šibenski biskup u miru Ante Ivas, dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije mons. Richard Pavlić, generalni tajnik HBK preč. Krunoslav Novak, tajnik nuncijature u RH mons. Alvaro Ernesto Isurieta Y Sea, provincijal provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, provincijal Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, provincijal Franjevačke provincije svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri – Zadar fra Tomislav Šanko, izaslanik provincijala Hrvatske karmelske provincije o. Jakov Mamić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić, generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan, provincijalka Provincije Presvetog Srca Isusova sestara franjevki Krista Kralja i predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Lidija B. Matijević.

Među brojnim predstavnicima civilnih vlasti i udruga, slavlju su nazočili i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara te mnogi drugi.

Na početku homilije nadbiskup Križić kazao je da se u Dioklecijanovoj i Dujmovoj smrti očituje određena ironija povijesti. Naime, mučenik završava na mjestu gdje je bio grob njegova mučitelja. Mučitelj je potisnut, morao je napustiti impozantno zdanje svoga počivališta i ustupiti mjesto svojoj žrtvi. „Tako to redovito biva. Žrtve pobjeđuju svoje ubojice, žrtve se slave, a ne ubojice“, istaknuo je nadbiskup Križić.

Mučenik dolazi od grčke riječi „martys“ ili „martyrion“, u značenju „svjedok“. Isus je od svojih učenika tražio da budu svjedoci: „Tako je na početku kršćanstva nazivan svjedokom, ‘martys’, svaki kršćanin koji je autentično živio evanđelje, koji je svojim životom pokazivao ljudima lice i srce Isusa Krista. Kršćanin koji nije bio svjedok jedva da se i zvao kršćaninom“, istaknuo je mons. Križić nadodavši da se od drugog stoljeća riječ „martys“ počela upotrebljavati isključivo za mučenike jer je sve više kršćana mučeništvom plaćalo svoju vjeru.

Slaveći svetog Dujma mučenika, koji je živio prije više od 1700 godina, ne vraćamo se u prošlost, nego iz prošlosti učimo kako živjeti sadašnjost, kazao je nadbiskup. Mučenici su bili svjedoci vjere u onom vremenu, a mi smo pozvani da to budemo u ovom vremenu. Zahvaljujemo Bogu što danas gdje živimo nismo pozvani biti svjedoci krvlju, ali jesmo biti svjedoci autentičnim kršćanskim životom, ljubavlju i služenjem, kazao je. „Danas je baš tu glavni problem na koji Crkva najviše upozorava – da ne budemo kršćani samo imenom, nego životom. Ako kršćanin nije životom prepoznatljiv kao kršćanin, on onda ne samo da nije svjedok nego je sablazan i kamen spoticaja drugima. Jer takvi nažalost žive vjeru u kojoj se ne vidi Boga. Oni vjerojatno nisu protiv Boga, ali je njihov odnos s Bogom takav da nema nikakvog utjecaja na njihov život“, naglasio je mons. Križić nadodavši da danas ne možemo govoriti o tradicionalnom kršćanstvu. Takvoga kršćanstva je sve manje ili ga gotovo nema.

„Danas su se vremena bitno promijenila. Mnogi kršćanski roditelji se pobrinu tek da im djeca prime sakramente inicijacije, pa i to, ako je ikako moguće nekim prečacem, zaobilaženjem određenih obaveza. Djeca, kod takvih roditelja, teško mogu vidjeti da im je Bog u životu važan, da drže do Božjih zapovijedi. Odnos s Bogom im je krajnje oskudan. Tako djeca rastu bez da pred očima imaju autentične uzore vjere. Bez osobnog susreta s Bogom nema prave vjere, nema autentičnog kršćanstva“, istaknuo je.

Zato se danas za mnogu djecu, koja se rode i krste, ne vidi nikakvo jamstvo da će i postati kršćani, baš zato što se u životu njihovih roditelja ne vidi da im vjera visoko kotira na ljestvici vrijednosti. Istina, po krštenju će to dijete postati kršćanin, a hoće li će u svom odrastanju upoznati Boga i ostati kršćanin, veliki je upitnik. Važno je djeci i mladima pomoći u izboru. Nažalost u velikom broju slučajeva kršteno dijete danas u obiteljima oskudijeva svjedocima vjere i utjecaj na njegove kasnije izbore imat će netko drugi, istaknuo je nadbiskup.

Ne trebamo se zbog toga obeshrabriti što je vjernika manje. Normalno da kršćanska zajednica bude mala, da bude „malo stado“. Ali je važno da taj mali broj bude autentičan. „Stoga se danas ne trebamo žalostiti što su prošla vremena kršćanskih masa, nego se radovati malom broju vjernih koji znaju kome su povjerovali i trude se biti dosljedni. Zahvalni smo Bogu što u našem narodu danas ima podosta takvih. To su kršćani koji u sebi nose Isusove osjećaje za siromašne i potrebite, koji imaju srce koje se zna ganuti nad patnjama braće i sestara. To su kršćani koji znaju živjeti svakodnevno mučeništvo ljubavi i služenja“, zaključio je nadbiskup zazivajući zagovor sv. Dujma na grad Split i sve Splićane.

Kako bi misa i ophod bio meditativni hod, pobrinuo se animator slavlja don Vedran Torić. Pjevao je zbor sastavljen od Mješovitoga pjevačkog prvostolnog zbora sv. Dujma, zbora Gospe od Zdravlja i zbora Gospe Fatimske (Škrape) – pod ravnanjem kapelnika splitske prvostolnice maestra don Šime Marovića. Zbor je pratio splitski „Brass kvintet”, a orgulje je svirala s. Mirta Škopljanac Mačina. Misa je završila himnom Domovini, a zatim tradicionalnom pjesmom „Budi hvaljeno“. Proslava Dana Grada i njegova zaštitnika sv. Dujma nastavljena je bogatim kulturnim, zabavnim i drugim sadržajima.

Za svečanu proslavu vjernici su se tradicionalno pripremali devetnicom u splitskoj prvostolnici. Misna slavlja u devetnici predvodili su: nadbiskup Križić, župnik Župe Gospe od Zdravlja na splitskim Dobrima fra Kristijan Stipanović, župnik Župe Gospe Fatimske sa splitskih Škrapa don Ivan Zovko, župnik Župe Svete Obitelji na Sukoišanu fra Kristijan Kovačević, župnik Župe Svete Trojice na Poljudu fra Frano Delić, župnik Župe sv. Stjepana pod Borovima i gvardijan Samostana sv. Frane na Obali fra Martin Jaković, duhovnik bogoslova mons. Jure Vrdoljak i gvardijan Svetišta Gospe od Pojišana fra Žarko Lučić. Posljednju večer devetnice svečanu Večernju predvodio je nadbiskup Križić, a propovijedao je fra Domagoj Runje, generalni vizitator Reda manje braće Franjevačke Provincije sv. Jeronima za Dalmaciju i Istru te profesor ka Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Na misama su pjevali: Mješoviti pjevački zbor Presvetog Srca Isusova s istoimene Župe na Visokoj, Mješoviti zbor Župe Gospe Fatimske Split-Škrape, Mješoviti zbor Župe Svete Obitelji Split-Sukoišan, Mješoviti zbor Župe Svete Trojice Split-Poljud, Mješoviti zbor sv. Frane na Obali, Zbor sestara milosrdnica te Mješoviti zbor Župe Gospe od Pojišana. U kulturno-umjetničkom programu devetnice koncerte su održali Mješoviti pjevački prvostolni zbor Sv. Dujma, Pavao Mašić na orguljama, Mandolinski sastav „Sanctus Domnio“, Mješoviti zbor Župe sv. Ivan Krstitelja iz Kaštel Staroga. Također, otvorena je izložba radova Josipa Botterija Dinija s temi „Sveti Duje“, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu don Mladen Parlov održao je predavanje „Duhovnost Marka Marulića“ te je predstavljena knjiga s. Manete Mioč pod nazivom „Blaženikove sestre. Sestre Služavke Malog Isusa u Stepinčevu Krašiću“.