Nadbiskup Devcic

Nakon izbora novog pape Franje, riječki nadbiskup Ivan Devčić iznio je prve dojmove i očekivanja. “Ovo je još jedan povijesni događaj za Katoličku crkvu. Prvi put papa dolazi s jednog drugog kontinenta, ne iz Europe. Kao što su u povijest ušli i njegovi prethodnici. Papa Ivan Pavao II. bio je prvi ne-Talijan nakon dugo godina, Benedikt XVI. nastavio je tu tradiciju, a i on je u povijest ušao zbog svojevoljnog odreknuća od papinske službe. Očito je da se u Crkvi u novom vremenu događaju znakovite i proročke promjene.

Znakovito je i što je novi papa izabrao ime Franjo premda je isusovac. Izabrao je ime osnivača franjevačkog reda i time označio opredjeljenje za evanđeosku opciju siromaštva, karakterističnu za Latinsku Ameriku.

U svom prvom obraćanju stavio je naglasak na molitvu i tišinu. Iz tog prvog njegovog nastupa možemo iščitati karakteristike isusovačke duhovnosti. Od njega možemo očekivati da će favorizirati pučku pobožnost, što je već ranije isticao. To će biti sredstvo nove evangelizacije.

[facebook]Ako želite saznati sve o novom Papi lajkate Bitno.net![/facebook]

U tom prvom nastupu posebno je uočljiva bila njegova jednostavnost i skromnost. Pokazao se dakle kao blizak narodu, kao što je to bio Ivan Pavao II., a prije njega i Ivan Pavao I. i Ivan XXIII. Pored toga, znamo da je diplomirao kemiju, dakle poznato mu je iskustvo empiričkih znanosti. Stoga je za očekivati da će imati senzibilitet za svijet znanosti i dijalog sa znanstvenicima.
Iz svega navedenog, možemo zaista vjerovati da je Duh Sveti Crkvi podario papu kakav joj je u ovim vremenima potreban”, rekao je nadbiskup Devčić u izjavi za Iku. (ika/bitno.net)

Lajkajte facebook stranicu pape Franje: