SplitFoto: IKA
U povodu početka nove akademske godine 2012./2013. Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije upriličio je misno slavlje i zaziv Duha Svetoga za studente, profesore i sve djelatnike Sveučilišta u Splitu, u četvrtak 11. listopada u katedrali sv. Dujma u Splitu. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s dekanom KBF-a u Splitu dr. fra Antom Vučkovićem, povjerenikom za mlade don Mihaelom Provićem i ostalim svećenicima.

“Danas u ovoj misi objedinjujemo dva važna događaja, univerzalni i lokalni, otvaranje Godine vjere i početak akademske godine na našem Sveučilištu”, rekao je nadbiskup, obraćajući se okupljenim studentima i profesorima, njih više stotina, predvođenim prorektoricom splitskoga Sveučilišta dr. Brankom Ramljak i dekanima splitskih fakulteta.

“U molitvi smo povezani u zajedništvo s Onim koji je došao u našu stvarnost živjeti i graditi ovu akademsku godinu. Nismo stvoritelji, ali smo zato sukreatori”, istaknuo je mons. Barišić na početku misnoga slavlja. U propovijedi je nadbiskup govorio o vjeri, o molitvi koja hrani vjeru, o razumu koji osvjetljava vjeru te o Godini vjere koja je povlašteno vrijeme rasta u vjeri. Molitva je avantura prijateljstva. Ona je hrvanje s otajstvom Božje ljubavi i povjerenja. Ona oslikava i nosi brojne čovjekove potrebe, vapaje i zahvale. Molitva ne ide pred zid nego kuca na vrata vjere, rekao je splitsko-makarski nadbiskup. Gibran u svojoj knjizi „Prorok” veli da Gospodin ne sluša naše molitve ako ih on sam nije izrekao na našim usnama. To znači da naše molitve trebaju biti usklađene s njegovim planom s nama. To nas usmjerava k tome da uporište ne tražimo u sebi nego u Bogu koji zna što je nama najpotrebnije. Premda je potrebno držati se propisa, to nije dovoljno, istaknuo je nadbiskup, podsjetivši na tekst iz Poslanice Galaćanima u kojemu Pavao naglašava da se čovjek ne opravdava po djelima Zakona, nego vjerom u Isusa Krista. Stoga, istaknuo je nadbiskup, “Godinu vjere uzmite kao povlašteno vrijeme rasta u vjeri, u studiju, ali i u ljudskosti. Vjeru treba hraniti molitvom i učenjem. Razum i vjera oslonjeni su jedno na drugo te rasvjetljuju jedno drugo”. U surječju pitanja koje je jedan mladić uputio biskupu na sinodi biskupa: “Jesmo li mi mladi izgubili Crkvu ili je Crkva izgubila nas?” nadbiskup Barišić je pozvao mlade da budu kvalitetna novost u krilu svoje Crkve čija su im vrata, vrata vjere, uvijek otvorena.

Nazočnima se obratio predstojnik Ureda za mlade mr. Prović, izrazivši nadu da će u ovoj Godini vjere pronaći vjeru svi oni koji su je izgubili, da će ražariti vjeru oni kojima se gasi te da će se svi dati odgajati u vjeri.

Na kraju se nazočnima obratila prorektorica Sveučilišta, koje ima oko 24.000 studenata uključujući i one na poslijediplomskim studijima. Dr. Ramljak prenijela je pozdrave rektora prof. dr. Ivana Pavića te je uputila dvije poruke, studentima i kolegama profesorima, rekavši: “Studenti, vjerujte! Ja vjerujem! Ako kucate vrata će se otvoriti, ako kažete netko će vas čuti. Kolege, vjerujte u studente i slušajte ih i na taj način uspjeh neće izostati. Svaki početak je novi izazov koji daje mogućnost i prigodu, dar i povjerenje za vlastiti rast i novo sazrijevanje kako u mudrosti tako i na ljudskoj i kršćanskoj razini. Stoga je dobro da se s Duhom Božjim započne i računa tijekom cijele godine.” Zazvavši Duha Svetoga, uz pjesmu vokalno-instrumentalnog sastava “Mihovil” sa splitskog Kamena, nadbiskup je studentima poželio plodnu i uspješnu akademsku godinu. (ika/bitno.net)