marija isus

Kako nam je objasnio pater Marko Glogović, inicijator ove zamisli, udruga želi u Godini milosrđa, koja slijedi, nešto konkretno učiniti za potrebne, u smislu apostolata za život. Moleći za nadahnuće, odlučili su pokrenuti hodočašće kipa Trudne Gospe, koje bi započelo na svetkovinu Bezgrešnog Začeća, 8. prosinca (kada započinje i Godina milosrđa), te bi trajalo godinu dana.

Kao što nam je poznato, svečanim činom uručivanja primjerka bule „Misericordiae vultus” (Lice milosrđa) papa Franjo je 11. travnja 2015. u bazilici sv. Petra u Vatikanu službeno proglasio izvanrednu Svetu godinu milosrđa. U buli Jubileja Papa poziva vjernike da radosno čine duhovna i materijalna djela milosrđa, kako bi “probudili svoje uspavane savjesti pred tragedijom siromaštva” i navijestili slobodu zatočenicima suvremenih ropstava. Osobito je znakovito, a udrugama koje se bore za život najmanjih i vrlo poticajno, što ova Godina milosrđa započinje na svetkovinu kojom se vjernici spominju otajstva Marijina začeća bez grijeha. Dakle, ova Godina započinje s Blaženom Djevicom, razmatrajući sliku početka njezina postojanja s nama i za nas.

Kip koji predstavlja najdražu nam Trudnicu, dar je udruzi molitelja iz SAD-a, visine je oko jedan metar te predstavlja Nazaretsku Djevicu u blagoslovljenom stanju, kao Majku radosti, utjehe, nade, ljubavi i života. Ovaj lik „Nove Eve“ i „Milosti pune“ odnosno i „Adventske Gospe“ kako ju se naziva, također dodatnim smislom prati ideju Godine milosrđa, jer Marija je Majka Milosrđa, Majka Milosrdnog Isusa; u njoj je začeto Milosrđe i ona ga je rodila na svijet.

„Riječ je tijelom postala“ u prečistoj Gospinoj utrobi, stoga je nerođeni Gospodin dostojan našega štovanja i slavljenja, poklonstva i zahvalnosti. Blažena Djevica, kao „prvo svetohranište“ u ovome lijepom kipu pokazuje na središte svega i smisao sviju: Isusa Krista, Boga i Čovjeka, onoga koji je došao pokazati i darovati nam svoje milosrdno Srce.

Pater Marko nam je objasnio, kako je pobožnost prema Bogorodici temelj i pavlinske duhovnosti, te se Mariju u starim pavlinskim litanijama naziva „Majkom Milosrđa“ kao i u poznatoj molitvi „Zdravo, Kraljice“. To ga je i kao redovnika ponukalo da Godinu milosrđa u apostolatu za život započnu s Gospom, koja vodi uvijek k izvoru i središtu: Milosrdnom Bogu. Ovaj apostolat, objašnjava nadalje pater utemeljitelj „Betlehema“, kao svoje glavno geslo ima upravo ovo: „Milosrđe za nerođene!“ što se iskazuje molitvom i savjetom i svakom drugom vrstom podrške i pomoći, posebno i onima koji su nažalost podlegli laži i nasilju pobačaja. Što smo sličniji Isusu i Mariji, više smo milosrdni bližnjima. Ne možemo ne vidjeti, kao kršćani, u nerođenom djetetu i nerođenog Isusa! Papa Franjo, najavljujući Godinu milosrđa, posebno ističe i milosrđe za one koji se žele obratiti od „civilizacije smrti“ i traže pravi Život, te kao lijek i protuotrov nudi sakrament ispovijedi.

Kip Marije, nositeljice Života i Milosrđa, započinje svoje hodočašće u našoj domovini dakle od prosinca ove godine. Želi posjetiti obitelji koje očekuju prinovu; trudnice, samohrane majke, one supružnike koji mole za začeće i sretan porod potomka; zaručnike, majke pogođene bolešću ili one koje nose dijete s nekom bolešću; majke koje žele začeti no prati ih bol spontanih pobačaja… Moguće je i da župe ili molitvene zajednice ugoste ovaj hodočasnički kip, a cilj je da se što više molitelja okupi oko Majke Milosrđa tijekom jednoga tjedna, koliko će Gospa ostajati kod zainteresiranih, u vrijeme molitve koje će sami odrediti. Oni će pozvati svoju rodbinu, susjede, prijatelje, da zajedno mole a okosnica zajedništva bit će krunica, čitanje Svetoga pisma te spontane molitve pred likom Blažene Trudnice, postavljene na počasno mjesto, okružene svijećom, cvijećem, no prije svega ljubavlju i pouzdanjem uslišanja molitve! Tko bi želio primiti Hodočasnicu, potrebno je već sada rezervirati svoje dane, jer vrijeme brzo prolazi.

Zato, prijavite se već danas Verici, tajnici udruge, na telefon: 047/631 136 ili 091 151 7482, odnosno e-mailom: udruga.betlehem@gmail.com.

U „Betlehemu“ vjeruju kako će Majčin zagovor donijeti mnoge milosti: izliječiti rane, blagosloviti djecu i mlade, obitelji, isprositi začeće dječice, donijeti obraćenje onima koji nisu svjesni tragedije abortusa… Kip će biti moguće nositi i pred bolnice, gdje će se u došašću i korizmi moliti za poštivanje života čovjeka od začeća do prirodne smrti. I još nešto! Kako nas Papa poziva u proglašenoj Godini milosrđa, potrebno je da vjernici i djelom iskazuju milosrđe. Stoga će na kraju tjednog boravka Gospe, oni koji su ju ugostili, kupiti paket pelena te ga anonimno (bez traženja zahvalnosti) darovati nekoj majci odnosno djetetu, u svojem okruženju, kojima je takav dar potreban zbog težih socijalnih okolnosti. Molitva i djelo ljubavi uvijek idu jedno uz drugo!

Ostaje nam čekati i svjedočiti o lijepim plodovima ove zamisli, a detalje potražimo u razgovoru s „Betlehemcima“ kojima zahvaljujemo na otvorenosti nadahnućima i širenju milosrđa u našem narodu. Na ovogodišnjem jubilarnom, desetom Molitvenom saboru za nerođene, u subotu 12. rujna, u Sveticama kod Ozlja (u 10 sati je sveta misa), ova će akcija biti predstavljena stotinama molitelja i prijateljima apostolata. Dobrodošli!

Dino Okičić | Bitno.net