Riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić osvrnuo se za RTL Danas na komentar patera Ivana Ike Mandurića o slučaju obiteljskog nasilja bivšeg rukometaša Denisa Buntića.

Podsjećamo, pater Ike je na svom Facebook profilu prvo osudio nasilje nad ženama, poručivši da je “Buntić učinio jako lošu stvar”. Potom je dodao kako je preslušao snimku nasilja koju je Buntićeva supruga Klara ustupila medijima te da ga je ona potaknula da razmišlja i “o muževima koji podnose tko zna kakva sve nasilja i maltretiranja namjerno iritantnih žena”.

“Nikada nismo stali u njihovu zaštitu niti ih pohvalili. E, to nije u redu! Pa evo jedna poruka njima: ako ste istrpjeli onakve histerije i cmizdrenja, ja vam se divim! Dečki, svaka vam čast.”

Nakon što je njegov komentar izazvao brojne reakcije, poznati isusovac izbrisao ga je s Facebook profila.

Mons. Uzinić smatra da se tu radilo o “određenom mudrovanju”.

“Ne može se pronaći opravdanje i mislim da je to pitanje određenog mudrovanja koje je očito loše ispalo. Takvu stvar stavljati u druge kontekste i druge, pomalo ideološke poruke, koje netko želi prenijeti u javnost, smatram da je to neprimjereno u najmanju ruku.”

“Sa svojim postom, u kojem je stavio dvije različite stvari, zajednički kontekst i u toj situaciji zapravo pokazao nedovoljno suosjećanje za žrtve nasilja. Napravio je pogrešku.”

“Toliko se govori o nasilju nad ženama, o nasilju u obitelji. Mijenjaju se zakoni, ali je očito potrebno promijeniti ljude. Nije dovoljno promijeniti zakone. Drago mi je i pozdravljam inicijativu da se postrože zakoni, ali mi bismo se trebali promijeniti. osobito svi mi muškarci bismo trebali reći ne nasilju nad ženama. To je sramota za ljudski rod”, zaključio je mons. Uzinić za RTL Danas.