„Prikupljanje potpisa za referendum o definiranju braka kao zajednice žene i muškarca je građanska inicijativa. Nismo ju pokrenuli mi biskupi i svećenici, nego su je pokrenuli građani, a mi i druge vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj smo je podržali. Činimo to zato što inicijativa promiče i štiti brak te obitelj utemeljenu na zajednici žene i muškarca kao vitalnoj stanici ljudskog života i društva. Čovjek dolazi na svijet u obitelji koja počiva na braku žene i muškarca. Ona je i optimalan ambijent za rađanje, rast i razvoj jednog djeteta u stabilnu i cjelovitu osobu. U takvom braku i obitelji čovjek se na najbolji način ostvaruje kao ljudska osoba. Brak i obitelj zaslužuju, zato, posebnu zakonodavnu zaštitu i podršku”, stoji u izjavi mons. Hranića.

„Dok od zakonodavnih tijela RH očekujemo da u interesu opstanka i demografske budućnosti našega naroda i domovine štite i promiču bračno zajedništvo žene i muškarca, istodobno ih pozivamo da prikladnim zakonodavnim aktima predusretnu svaki oblik diskriminacije onih osoba koje ne žele živjeti u braku žene i muškarca te da im zajamči njima potrebna prava (kao što su npr. pravo na uzajamno nasljeđivanje, na posjećivanje u bolnici i sl. prava). No, jabuke i šljive su različito voće. Zašto bi onda jabuke trebalo nazivati šljivama ili obrnuto?”, pita se u izjavi imenovani nadbiskup.

[facebook]Želiš li čitati samo istinite informacije, klikni Like![/facebook]

Osvrćući se na nedavne napise o inicijativi o potpunom oporezivanju Crkve, mons. Hranić poručuje: „Crkva nije i ne želi biti nikakva privilegirana institucija u hrvatskom društvu. Nikada nije dovela u pitanje, niti želi izbjeći plaćanje poreza na prihod od svojih nekretnina koje daje u najam ili u zakup. No, za primijetiti je da su promicanje te zaštita braka i obiteljskih vrednota u društvu jedna tema, te da je pitanje poreza na milostinju i darove vjernika prigodom vjerskih usluga druga, sasvim različita tema, koja se s prvom ne može i ne bi trebala povezivati. O tim dvjema različitim temama treba razgovarati odvojeno, a ne na način kao što se to ovih dana pokušava činiti u hrvatskoj javnosti”.

Na novinarski upit da komentira incidente koji su se događali tijekom provođenja akcije „U ime obitelji”, mons. Hranić je istaknuo: „Nasilje nije nikada i ni u kojem slučaju prihvatljivo, pa niti u sličnim situacijama s drugačijim predznakom, nikada to nismo podržavali tako da nam je duboko žao zbog incidenata koji su se događali i to pokazuje kako trebamo rasti kao demokratsko i civilizirano društvo”.

(ika/bitno.net)