U pavlinskom samostanu Svetice kod Ozlja, od 18. do 22. lipnja održan je drugi ekumenski pro-life susret, pod nazivom „U sjeni krila Njegovih“, uz sudjelovanje nekoliko različitih kršćanskih denominacija, iz više zemalja regije. Pedesetak je zauzetih aktivista za život ovih dana intenzivno molilo i postilo, te razmatralo razna pitanja u smislu brige za nerođenu djecu, brakove i obitelj. Susret je organizirala „Misija malenih“ iz Sarajeva, uz pomoć i suradnju p. Marka Glogovića, utemeljitelja pavlinskog apostolata za život i udruge „Betlehem“.

Sudionici susreta podijelili su svoja svjedočanstva, vezana uz mnoge aktivnosti koje provode njihove zajednice i udruge ondje gdje žive i rade. Tako, u radosnom zajedništvu slušalo se o divnim Božjim djelima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Vojvodini, Makedoniji i Sloveniji, te u Austriji, iz koje se javio putem skype-veze predsjednik udruge Human Life International. Razgovaralo se o poteškoćama u promicanju svetosti ljudskoga života od začeća do prirodne smrti, o pritiscima političkih struja i tendencijama da se uspori, zaniječe ili zabrani rad osobama i organizacijama koje se zalažu za poštivanje i zaštitu života najmanjih među nama. Pater Marko je primijetio, kako je moguće onesposobiti osobu ili udrugu, no ideju koja dolazi od Boga i koju On vodi, nemoguće je uništiti. Pozvao je na ljubav prema neprijateljima te ustvrdio kako su nam prepreke i zapreke poslane kao pomoć, a ne kao kazna. Svi su sudionici postili jedan dan na nakane obraćenja vodećih ljudi u politici i društvu, te se obvezali da će „molitveno posvojiti“ na godinu dana nekog iz vlasti u svojoj državi, nekoga tko promiče „civilizaciju smrti“ (sv. Ivan Pavao II.) i zagovara nadmoć i silu nad slabijima. Nije slučajno, da se upravo na početku susreta ocu Marku javilo troje osoba koje su zamolile da se pomogne u sprječavanju abortusa nad troje dječice, kod djevojaka koje su se našle trudne, u teškim prilikama. Koliko se saznalo kasnije, jedna je od njih nakon razgovora ipak odlučila roditi, dok se za druge ovaj svećenik još bori.

U toplom obiteljskom ozračju, uz dvadesetak djece pristiglih sudionika, koja su imala svoj program druženja i učenja, slušalo se poučna predavanja inicijative „40 dana za život“, jedne liječnice o bioetičkim i etičkim pitanjima, te odgovornih za pokretanje projekta za ukop tijela pobačene djece, kao i predstavljanje kuće sv. Josipa za samohrane majke, u Karlovcu. Predstavljena je i udruga „U ime obitelji“, kao i udruge „Sara“ i „Lidija“, te „Centar za bebe“ koje djeluju u sklopu protestantskih zajednica. Također, molilo se za prisutne trudnice (jedna je svjedočila o boli pobačaja i radosti rađanja), te za one koji ne mogu začeti djecu; pozvani su se rado odazvali, te je ovaj susret za njih bio izvorom velike utjehe i nade. Predstavljeni su novi materijali, tiskovine i akcije za život. Razgovaralo se o potrebama organiziranja hoda za život u većim i manjim gradovima… Veliki je naglasak stavljen na zajedničku molitvu, te je svaki dan završavan zajedničkim bdjenjem i slavljenjem, uz čitanje Božje riječi i zagovornu molitvu. U nedjelju su svi sudionici prisustvovali euharistijskom slavlju, pokazujući tako „jedinstvo u različitosti“ i potvrđujući kako je Krist onaj koji sjedinjuje svoj narod te blagoslivlja one koji ljube svoje bližnje.

Na susretu se započelo s dogovorima oko osnivanja udruge „Betlehem“ u Rijeci, kao trinaestoj podružnici u nas. Kako je naglašeno, susret je održan zato da se prijatelji i zagovornici života vide, razgovaraju, mole, podijele iskustvima i ohrabre na zajedničkom putu. Naime, u današnjem društvu u kojemu živimo stječe se dojam kako nema mnogo onih, koji razumiju i vrednuju život od začeća: mnogi su problemi u obiteljima, pritisci sa svih strana, te se malo vjernika odlučuje involvirati u borbu za temeljnu stvarnost, život. Međutim, ovakvi nam susreti ipak pokazuju snagu zajedništva i molitve, te nas sokole da idemo dalje, u nove, Božje pobjede. Pater Marko je zaključio susret s pozivom na „molitvu, post i milosrđe: to troje spašava najmanje, to donosi obraćenje srcima, to nas ujedinjuje u ljubavi prema Bogu i bližnjima“. Ne gledajući na to tko je katolik, protestant ili pravoslavac, Gospodin Isus ipak, vrlo jasno i svima kaže: „Što učiniste jednome od ovih mojih najmanjih, meni ste učinili“ (Mt 25, 40)

Bitno.net