MolveFoto: IKA
Na svetkovinu Duhova, 27. svibnja u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama svečano su unesene moći sv. Antuna Padovanskoga. Ovaj dar Papinske bazilike sv. Antuna u Padovi gdje počivaju kosti Sveca svega svijeta, pohranjen je u “podravskoj katedrali” zalaganjem domaćeg sina o. Miljenka Hontića, OFMConv., trenutačno na službi generalnog asistenta Reda franjevaca konventualaca za srednju i zapadnu Europu. On je i predvodio misno slavlje u koncelebraciji s o. Đurom Hontićem, OFMConv., penitencijerom u bazilici Sv. Petra u Vatikanu, i o. Tomislavom Glavnikom, OFMConv., župnikom i gvardijanom.

Po završetku mise uslijedilo je kratko predstavljanje života sv. Antuna Padovanskoga. Pročitano je i popratno pismo o vjerodostojnosti relikvija koje je potpisao ministar provincijal Padovanske provincije sv. Antuna franjevaca konventualaca o. Gianni Cappelletto. “Svima i pojedinima, koji će čitati ovo pismo, jamčimo, na sve veću slavu Božju i mnoštva njegovih svetih, i svjedočimo, da je ova čestica od kože sv. Antuna Padovanskoga, priznavaoca i crkvenog naučitelja, izuzeta s vjerodostojnog mjesta i pohranjena u okruglu metalnu posudicu, s prednje strane kristalnim pokrovom zaštićenu, a na poleđini dobro zatvorenu. S crvenom tkaninom s unutarnje strane presvučenu, a našim pečatom u vosak crvene boje zapečaćenu, kako bi se jamčila njezina vjerodostojnost”, stoji u pismu. Pročitano je i pismo vikara Padovanske provincije o. Giovannija Voltana upućeno o. Glavniku.

„Radostan sam što mogu udovoljiti tvojoj zamolbi, koju mi je proslijedio generalni asistent o. Miljenko Hontić i na njegovu preporuku dopuštamo javno štovanje vjernicima u crkvi – svetištu župe Molve (Hrvatska) u kojoj si gvardijan i župnik – vrijednu relikviju sv. Antuna Padovanskoga, toliko dragog vjernicima, koji se zadržavaju i mole pred njegovim oltarom. Darujemo ti stoga jednu vrijednu relikviju “ex cute S. Antonii” (od kože sv. Antuna)”, stoji u pismu u kojem se podsjeća kako su relikvije uvijek jasan znak povijesne prisutnosti, prisutnosti svetaca među nama u njihovom trajnoj nazočnosti među nama i njihovog bratskog zagovora kod Presvetog Trojstva. Nakon što su relikvije sv. Antuna pokađene, vjernici su pristupili i izrazili im štovanje. Misno slavlje pjevanjem je uveličao župnu zbor. (ika/bitno.net)